buitenland

Israël rolt Hamas-cel op na koelbloedige moord op twee ouders

Door Tom Reijner - 05 oktober 2015

Israël heeft zeker vijf leden opgepakt van een Hamas-terreurcel. Ze worden ervan verdacht achter de moord op het Israëlische stel Eitam en Na’ama Henkin te zitten.

De terreurcel was gevestigd in Nablus op de Westelijke Jordaanoever, meldt de Israëlische veiligheidsdienst Shin Bet, schrijft bijvoorbeeld Jerusalem Post.

Kinderen

Uit onderzoek van Shin Bet is gebleken dat Eitam en Na’ama Henkin de eerste schoten overleefden, waarna de terroristen nog eens vuurden, maar nu van heel dichtbij. Dat alles gebeurde voor de ogen van hun vier jonge kinderen, die op de achterbank zaten en het geweld ternauwernood overleefden.

Elke terrorist had zo zijn eigen rol: een hield de weg open, zodat een auto – met bestuurder en twee schutters – naar Eitam en Na’ama toe kon rijden, om vervolgens gericht te schieten, schrijft The Times of Israel. Het vijfde lid van de cel, de commandant, bevond zich niet in de wagen. De terreurcel werd binnen 24 uur na de moord opgerold. De anti-terreuroperatie was een gezamenlijke actie van Shin Bet, het leger en politie.

Spanningen

Intussen nemen de spanningen in Israël, op de Westelijke Jordaanoever, en in en rond Jeruzalem toe. Israël heeft diverse doelwitten bestookt in Gaza, nadat er vanuit het Palestijnse gebied twee raketten werden afgevuurd op de Joodse staat.

Het Israëlische leger houdt Hamas verantwoordelijk voor de raketaanvallen, aangezien de terreurbeweging het voor het zeggen heeft in het kleine stukje land.

Verder kwamen twee Palestijnse tieners zondag en maandag om het leven bij een confrontatie met het Israëlische leger Dat gebeurde op de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen bestoken Israëlische militairen met molotovcocktails, brandende stukken autoband en stenen.

Vanwege de onrust heeft Israëlische regering besloten om voorlopig de oude delen van Jeruzalem voorlopig af te grendelen voor Palestijnen, met uitzondering voor hen die er wonen, werken of studeren. Een paar uur voordat Israël besloot om de oude stad af te sluiten, viel een negentienjarige Palestijn een Israëlisch gezin aan met een mes. De vader overleed de steekpartij niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.