buitenland

Israëlisch leger opent klopjacht na brute moord op stel

Door Tom Reijner - 01 oktober 2015

Op de Westelijke Jordaanoever is een Israëlisch stel doodgeschoten in een auto. Dat gebeurde voor de ogen van hun vier jonge kinderen, die ongedeerd bleven.

De man en vrouw zijn om het leven gebracht ‘door Palestijnse terroristen’, zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu donderdag.

Jacht

Het leger van de Joodse staat is een klopjacht begonnen op de daders. De militaire top heeft vier extra eenheden naar de Westelijke Jordaanoever gestuurd, schrijft Jerusalem Post. Het is de bedoeling dat Palestijnse dorpen worden omsingeld om de zoektocht naar de daders te vergemakkelijken.

Het paar reed door het gebied in de buurt van de Joodse nederzetting Itamar toen hun auto werd beschoten. Ze stierven ter plaatse. De kinderen zijn in de leeftijd van vier maanden tot negen jaar.

De Palestijnse terreurbeweging Hamas roemt de aanval. De radicaalislamitische groep, die heerst over de Gazastrook, spreekt van een ‘heldendaad gepleegd door verzetsstrijders op de Westelijke Jordaanoever’.

Verwijten

De aanval komt een paar uur na een toespraak van Netanyahu tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Daarin had hij het vooral over de Iraanse dreiging en het door hem verfoeide akkoord over het atoomprogramma, maar ook over het vredesproces met de Palestijnen.

De Israëlische premier bood de Palestijnse leider Mahmoud Abbas nieuwe onderhandelingen aan. ‘Wij zijn het onze volkeren verplicht.’Eerder op de dag had Abbas Israël diverse verwijten gemaakt.

Hij acht zich niet langer verbonden aan de Oslo-akkoorden uit 1993, die lang golden als uitgangspunt voor een oplossing voor het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Abbas vertelde er verder niet bij wat de eenzijdige opzegging betekent voor de verhouding tot Israël. En met een alternatief kwam hij ook niet.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.