buitenland

Jihadisten in België kunnen binnenkort hun paspoort kwijtraken

Door Elif Isitman - 31 oktober 2015

Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken kan vanaf januari preventief het paspoort of de ID-kaart afpakken van vermoedelijke jihadisten. De vermeende jihadisten kunnen drie tot zes maanden hun paspoort kwijtraken.

Dat schrijft de Belgische krant Le Soir zaterdag.

Dreigingsniveau

De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon kan wanneer vermoed wordt dat iemand de intentie heeft om naar Syrië of Irak af te reizen om met een terreurbeweging mee te vechten, besluiten het paspoort van diegene in te trekken.

De maatregel bestond al eerder, maar tot nu toe was er nog een opvolgings- en evaluatieprocedure nodig van het OCAD, de overheidsdienst die verantwoordelijk is voor terreurbestrijding. Het OCAD heeft nu een manier gevonden om het dreigingsniveau te bepalen en zal Jambon vanaf januari gaan adviseren om papieren van verdachten in te nemen.

Radicalisering

Het is een van de twaalf maatregelen die de regering van de Belgische premier Charles Michel heeft ingesteld om radicalisering en terrorisme te bestrijden. Met het innemen van de paspoorten wil de regering voorkomen dat geradicaliseerde moslims naar Syrië of Irak trekken om vervolgens terug te keren en hier mogelijk een gevaar vormen.

De VVD stelde begin dit jaar al voor om ook Nederlandse jihadisten hun paspoorten af te nemen als er blijk is dat ze plannen hebben om zich bij de jihad te voegen. Deze wet moet nog in werking treden. In Groot-Brittannië heeft de politie al de macht om het paspoort van vermoedelijke jihadisten af te pakken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.