buitenland

Kosovaarse IS-hacker gearresteerd in Maleisië

Door Elif Isitman - 16 oktober 2015

In Maleisië is een Kosovaar gearresteerd die de gegevens van duizenden Amerikaanse ambtenaren zou hebben gehackt. Hij speelde de informatie door naar terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

De Maleisische autoriteiten arresteerden de man (20) op verzoek van de Amerikanen. De informatie zou zijn doorgespeeld zodat IS zich op de personen zou richten, meldt persbureau Reuters. In totaal zou hij de gegevens van 1.341 Amerikaanse ambtenaren hebben weten los te peuteren.

Geavanceerd

Het gaat om de Kosovaar Ardit Ferizi. Hij kwam in augustus van vorig jaar aan in Maleisië om forensische ICT te studeren. De Maleisische politie verklaart dat hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Volgens de Amerikaanse woordvoerder John Carlin heeft het hacken van gegevens tot dusver nog niet geleid tot echte schade voor de Amerikaanse overheid of mensen die daarvoor werken. Desondanks worden de computerexperts van IS wel als gevaarlijk gezien, vooral vanwege hun geavanceerde technieken en het vele gebruik van sociale media om propaganda te verspreiden en nieuwe leden te werven.

Bekende hacker

Ferizi zou al langere tijd bekend zijn bij de Amerikaanse autoriteiten. Hij wordt nu aangeklaagd voor het hacken van persoonlijke gegevens en voor steun aan een terroristische organisatie. Ferizi onderhield onder meer contact met de bekende Britse IS-hacker Junaid Hussain. Hij was een van de kopstukken van het zogenoemde CyberCaliphate, het hackerscollectief van IS, maar kwam naar verluidt om bij een Amerikaanse drone-aanval in augustus. Het Cybercaliphate was eerder onder meer verantwoordelijk voor het hacken van het Pentagon en de Franse tv-zender TV5Monde.

Tussen april en augustus zou Ferizi de gevoelige informatie hebben doorgestuurd naar Hussain, die zelf vervolgens twitterde: ‘Nieuw: Amerikaanse leger en overheid gehackt door de hackersafdeling van Islamitische Staat’. In de tweet stond ook een hyperlink naar het document met de gegevens, dat zo’n 30 pagina’s telde.

In het document stond onder meer de dreigende tekst: ‘We zitten in jullie email- en computersystemen, en zien elke stap die jullie ondernemen. We hebben jullie namen en emailaddressen.’ Ook stond er dat de informatie naar IS zou worden doorgespeeld, die ‘met de toestemming van Allah jullie hals zullen treffen op jullie eigen grondgebied’.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie was de informatie bedoeld om IS-aanhangers in Amerika toegang te geven tot de gegevens van de individuen, zodat ze terreuraanvallen op hen zouden kunnen voorbereiden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.