buitenland

Kroatië opent ‘zonder waarschuwing’ grens met Servië

Door Elif Isitman - 19 oktober 2015

Kroatië heeft maandag onverwacht de grens met Servië opengesteld voor migranten. Aan de andere kant van de grens hielden zich ongeveer 3.000 mensen op.

Zij leefden onder ‘erbarmelijke omstandigheden’ volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR, meldt BBC. Het lokale weer zou te nat en te koud zijn voor migranten om de nacht buiten door te brengen.

Bottleneck

Bij de grensovergang bij het Servische dorp Berkasovo is een bottleneck van migranten ontstaan. Zij willen allemaal richting Noord-Europa. De grens is ‘zonder enige waarschuwing’ opengesteld, zegt Melita Sunjic, woordvoerder van UNHCR. Hierna zouden de migranten met grote haast de grens zijn overgestoken.

Diezelfde organisatie schat dat er momenteel nog ongeveer 10.000 migranten in Servië zitten te wachten. UNHCR vreest op korte termijn aan een tekort aan lokale opvang, voedsel en dekens noemt de omstandigheden ‘bar’. ‘Mensen kunnen amper rechtop staan in de modder,’ aldus Sunjic.

Opeenhoping

Op de grens tussen Kroatië en Slovenië ontstond eerder op maandag een ophoping van mensen. Slovenië meldde eerder slechts dagelijks 2.500 tot 3.000 migranten toe, omdat dit het aantal is dat het kan verwerken. Slovenië werd een hotspot, nadat Hongarije vrijdag besloot ook de grens met Kroatië te sluiten.

Kroatië vroeg buurland Slovenië om minstens 5.000 migranten per dag toe te laten uit angst voor opeenhopingen. Slovenië bleek op maandag echter toch 5.000 mensen toe te hebben gelaten, omdat het registreren onverwacht een stuk sneller ging dan gedacht.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.