buitenland

Meer controles België: honderden migranten opgepakt

Door Shari Deira - 08 oktober 2015

De politie in België voert controles uit aan de grens om illegale migranten te ontdekken. En met succes. De afgelopen twee weken zijn 352 migranten onderschept en zijn twee mensensmokkelaars opgepakt.

De controles in België worden opgevoerd: vijf dagen per week zullen zestig tot honderd agenten de straat op gaan om te controleren, meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws donderdag.

Smokkelroutes

Minister Jan Jambon van Binnenlandse Zaken zegt tegen de krant dat de politie niet alleen bij de grens controleert, maar ook op enkele bekende smokkelroutes, op Thalys-stations en op luchthavens.

De politie maakt vingerafdrukken van illegale migranten en levert hen over aan de dienst vreemdelingenzaken of brengt ze naar een gesloten asielzoekerscentrum, waar de migranten moeten blijven totdat ze worden teruggestuurd naar het land van herkomst.

Terroristen

Jambon zegt dat er geen sprake is van een ‘heksenjacht tegen vluchtelingen’: ‘Alleen willen we dat iedereen die zich op ons grondgebied bevindt, bekend is bij de overheid.’ Het zijn volgens de minister geen grenscontroles, zoals die vroeger werden gehouden, maar het gaat om gerichte politionele acties. Daarmee respecteert België het Schengenverdrag.

Toen de controles twee weken geleden begonnen, zei Jambon dat hij zeker wil weten dat er geen terroristen België in komen. Daarom wil hij dat iedereen wordt geregistreerd.

‘Er zijn criminele bendes actief die zich op een schandalige manier met mensensmokkel bezighouden. Daarnaast zijn er heel wat vluchtelingen die via die weg binnenkomen en zich niet laten registreren.’

Ook Nederland heeft moeite met het registreren van alle migranten, erkende minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) zondag. Daardoor is het niet duidelijk of iedereen die het land in komt, daadwerkelijk ‘vluchteling’ is en of mensen ‘andere plannen’ hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.