buitenland

Meer migranten naar Slovenië, regering zet leger in

Door Shari Deira - 20 oktober 2015

Slovenië heeft meer gestrande migranten toegelaten dan het land eerder van plan was. Om de chaos aan de grens beter te reguleren wil de Sloveense regering het leger inzetten, nu de grenspolitie het niet meer alleen aankan.

Het Sloveense parlement bespreekt dinsdag een wetsvoorstel over de inzet van het leger bij grenscontroles, meldt persbureau Reuters.

Route

De regering van Slovenië laat in een verklaring weten dat het land ‘beperkte mogelijkheden’ heeft om de grenzen te controleren en migranten op te vangen, omdat ‘op de route voor migratie via de Balkan Slovenië’ het kleinste land is.

Slovenië doet een beroep op lidstaten van de Europese Unie en Europese instituties ‘om deze last over te nemen’.  ‘Het is een illusie om te denken dat een land met twee miljoen inwoners een probleem kan oplossen dat grote lidstaten niet aankunnen.’

Migranten

Maandag ontving Slovenië naar eigen zeggen 8.000 migranten, twee keer zoveel als het land naar eigen zeggen aankan. Slechts 2.000 zouden de oversteek naar Oostenrijk hebben gemaakt.

Hongarije heeft de grens met Kroatië gesloten, waardoor migranten via Slovenië proberen door te reizen naar andere Europese landen. Slovenië zei maandag 2.500 migranten per dag te zullen toelaten, maar dat werden er dus veel meer.

In de nacht van zondag op maandag liet het land nog 2.000 migranten de nacht doorbrengen in een trein, omdat Sloveense autoriteiten weigerden de trein binnen te laten.

Grens

Kroatië opende maandag plotseling de grens met Servië, waar voor de grens zo’n 3.000 migranten buiten in de regen zaten te wachten. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zei dat de migranten leefden onder ‘erbarmelijke omstandigheden’ vanwege het slechte weer.

‘Gisteren hebben we vijf- tot zesduizend mensen in Servië gehouden. Het is duidelijk dat dit geen oplossing is dus we zullen hen doorlaten. We zullen ze richting Slovenië sturen,’ zei premier Zoran Milanovic maandag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.