buitenland

Merkel en Hollande over migratie: ‘Méér Europa, niet minder’

Door Tom Reijner - 07 oktober 2015

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel hebben woensdagmiddag samen het Europees Parlement in Straatsburg toegesproken. Beide toespraken waren in het geheel gewijd aan de migrantencrisis die Europa momenteel treft.

Hollande beet het spits af. Hij gaf toe dat Europa traag was om te onderkennen dat de ‘tragedies’ in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ook zo hun effect hadden op Europa.

Licht

‘Vluchtelingen zochten naar licht, (en) Europa was dat licht niet. De Franse president voegde er wel aan toe dat Europa ‘eindelijk’ een plan heeft bedacht om de grote aantallen migranten die hier naartoe komen op te vangen, en een manier te hebben gevonden hoe om te gaan met de migratieproblematiek.

Hij riep op tot solidariteit. ‘Crises roepen angst op, maar terugtrekking in de nationale schulp is niet de oplossing.’

Verzet

Solidariteit, dat is ook waar Angela Merkel op wees. Ze pleitte voor de eerlijke verdeling van migranten over heel Europa.  Juist die (verplichte) verdeelsleutel kwam de Duitsers op veel kritiek te staan, vooral uit Midden- en Oost-Europa.

Landen als Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Polen willen er niet aan, en vinden dat de verdeling van meer dan honderdduizend migranten moet gebeuren op vrijwillige basis.

Maar Merkel, die met eerdere opmerkingen de deur voor migranten naar Duitsland wagenwijd openzette, zegt dat de migrantencrisis niet kan worden opgelost als landen alleen handelen. ‘We moeten het samen doen. Wat we nu nodig hebben, is meer Europa. Duitsland en Frankrijk zijn er klaar voor,’ zei Merkel.

Moed

Ze noemde de enorme problematiek een ‘uitdaging van historische proporties’. ‘We hebben cohesie en moed nodig die Europa altijd toonde toen het er echt toe deed,’ zei zij. Frankrijk en Duitsland zijn bereid de handen ineen te slaan, maar deze uitdaging kan niet door twee landen worden opgelost.

Tegelijkertijd verandert het grote aantal vreemdelingen de Europese agenda. We moeten proberen om de migranteninflux te stoppen. Het Dublin-akkoord (2003), waarin is opgenomen dat het land waar een migrant de EU binnenkomt, ook verantwoordelijk is voor de afhandeling van de asielprocedure, is achterhaald, vindt Merkel. ‘Het was toen goed bedacht, maar nu, in de huidige omstandigheden, blijkt het verouderd.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.