buitenland

Moslimleiders willen Wilders toegang tot Australië ontzeggen

Door Emile Kossen - 12 oktober 2015

Opnieuw leidt het geplande bezoek van PVV-voorman Geert Wilders naar Australië tot beroering. Australische moslimleiders hebben politici gevraagd het visum van Wilders in te trekken.

Wilders wil op 20 oktober naar de Australische stad Perth komen om daar een nieuwe anti-islampartij te lanceren. De Australian Liberty Alliance (ALA) wil, net als de PVV, ‘de islamisering’ van de westerse samenleving tegengaan.

Onrust en verdeeldheid

Samier Dandan, voorzitter van een Australische moslimorganisatie, vreest dat het bezoek van Wilders voor onrust en meer verdeeldheid zal zorgen. In een gesprek met premier Malcolm Turnbull heeft Dandan, samen met andere moslimleiders, daarover zijn zorgen geuit.

‘Er zijn limieten wat betreft de vrijheid van meningsuiting,’ zegt Dandan tegen de Australische krant The Sydney Morning Herald. ‘Als iemand antisemitische opmerkingen maakt, is die persoon in Australië niet welkom. Als iemand uitgesproken anti-islam is, moet diegene ook niet welkom zijn.’

Verwelkomen

Verschillende parlementsleden zeggen het bezoek van Wilders juist te verwelkomen. ‘Hoewel ik het niet eens ben met alles wat hij zegt, heb ik geen enkel probleem met een bezoek van Wilders aan ons land,’ aldus George Christensen van de Liberale partij. ‘Alleen mensen die oproepen tot geweld mogen Australië niet in.’

De premier heeft laten weten niet over de uitgave van visums te gaan, daar gaat het Ministerie van Immigratie over. Er was eerder al gedoe rondom de komst van Wilders. De leider van ALA was boos dat het zo lang duurde voor Wilders toestemming kreeg om naar Australië te komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.