buitenland

Nu Hongarije dicht is, wordt Slovenië volgende doorvoerland

Door Servaas van der Laan - 17 oktober 2015

Hongarije heeft, zoals aangekondigd, ook de grens met Kroatië afgesloten. Migranten wijken nu uit naar Slovenië en dat land is niet van plan om ze tegen te houden.

Als Europa niet in staat is de buitengrenzen te bewaken, dan doen wij het zelf maar. Die beredenering schuilt achter het besluit van de Hongaarse premier Viktor Orbán om nu ook de zuidelijke grens met Kroatië af te sluiten.

Optie 2

Het land wilde eigenlijk troepen sturen naar Griekenland om daar te helpen met het bewaken van de grens, maar aangezien Brussel daar niets voor voelt, kiest Orbán voor optie 2: de eigen grenzen dicht.

Eerder sloot Hongarije ook al de grens met Servië. Dat land is, in tegenstelling tot Kroatië, geen EU-lidstaat. Maar volgens Hongarije is het sluiten van de grens met Kroatië in lijn met de Europese regels, omdat Hongarije tot de Schengenzone hoort en Kroatië niet. Hongarije is zelfs verplicht om de buitengrenzen van Schengen te bewaken.

Dat geldt in principe ook voor Slovenië dat eveneens tot de Schengenzone behoort. Maar dat land liet eerder al zien niet van plan te zijn om de migranten tegen te houden.

Toen Hongarije vorige maand de grens met Servië sloot, gingen de migranten in eerste instantie naar Slovenië. Enkele duizenden migranten werden bij de grens ‘geregistreerd’ (hun namen werden op een briefje geschreven) en vervolgens door naar Oostenrijk gebracht. Uiteindelijk kozen slechts enkele duizenden migranten voor de Sloveense route, omdat de weg via Hongarije korter was. Nu die weg sinds middernacht is afgesloten, zullen ze alsnog massaal voor Slovenië kiezen.

Geen grensbewaking

Kroatië heeft de eerste migranten al afgezet bij de Sloveense grens. Dit gebeurde niet in overleg met Slovenië, blijkt uit de woorden van de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic: ‘Dit is puur een Kroatisch plan’. Slovenië reageerde door de treinverbinding uit Kroatië stil te leggen.

Maar volgens de Sloveense minister van Binnenlandse Zaken, Vesna Gjorkos Znidar, hoeven de migranten zich voorlopig geen zorgen te maken. Zolang Oostenrijk en Duitsland de grenzen openhouden voor migranten, zal Slovenië dat ook doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.