buitenland

Obama maakt omslag en stuurt militairen naar Syrië

Door Thomas Borst - 30 oktober 2015

Terwijl Rusland, Iran, Amerika en veertien andere landen over een wapenstilstand in Syrië praatten, maakten de Verenigde Staten bekend grondtroepen te gaan inzetten in het noorden van het land om terroristen van Islamitische Staat (IS) te bestrijden.

Dat heeft het Witte Huis vrijdag bekend gemaakt. Amerika voert al langer luchtaanvallen uit in Syrië en zal nu vijftig speciaal getrainde soldaten naar de regio sturen om extremisten aan te pakken. President Barack Obama maakt met het besluit een grote omslag. Hij heeft lange tijd volgehouden geen nieuwe soldaten op gevechtsmissies te zullen sturen.

Woordvoerder Josh Earnest van het Witte Huis lichtte de militaire operatie vrijdag toe. Amerika zal onder meer de gematigde rebellen bijstaan in hun strijd tegen terrorisme. ‘We zijn niet van plan om te verzeilen in grootschalige gevechtsoperaties op de lange termijn,’ zei Earnest.

Rusland

Op het Syrische grondgebied wordt momenteel al gevochten door Russische en Iraanse soldaten. Rusland ziet de ontwikkelingen met lede ogen aan.

‘Er is geen land dat militaire troepen kan inzetten zonder toestemming van de Syrische regering,’ zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov vrijdag. Hij noemde een interventie van de Amerikanen onacceptabel.

Vredesoverleg

Tegelijkertijd met het besluit van Obama overlegden de ministers van zeventien landen in Wenen over hoe de jarenlange strijd in Syrië kan worden beëindigd. Puur toeval, zegt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry.

Na het overleg zeiden de ministers dat een staakt-het-vuren tussen het Syrië van Bashar al-Assad, gesteund door de Russen en Iraniërs, en de rebellen die steun krijgen van de Verenigde Staten, op korte termijn zou kunnen. Dat zou de weg vrijmaken om gezamenlijk Islamitische Staat aan te vallen.

Assad is twistpunt

De positie van Assad blijft wel een gevoelig punt in de vredesonderhandelingen. Rusland vindt dat Syrië zelf moet beslissen wat er met Assad gebeurt, veel westerse leiders willen van de Syrische president af. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius noemt de toekomst van Assad zelfs het ‘grootste twistpunt’ van het overleg.

De ministers hebben afgesproken om over twee weken opnieuw bijeen te komen. Dan kunnen echte beslissingen worden genomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.