buitenland

Onrust houdt aan – Israël reageert op raketten uit Gaza

Door Shari Deira - 05 oktober 2015

Israël heeft diverse doelwitten bestookt in Gaza, nadat er vanuit het Palestijnse gebied twee raketten werden afgevuurd op Israël. Het Israëlische leger houdt terreurbeweging Hamas verantwoordelijk voor de raketaanvallen.

De luchtaanvallen volgen op de onrust van de afgelopen dagen in Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever.

Aanvallen

Een terreurorganisatie die gelieerd zou zijn aan Islamitische Staat heeft de aanvallen opgeëist, maar volgens Israël is Hamas verantwoordelijk.

Reden voor de Israel Defense Forces (IDF) om te reageren: ‘De IDF tolereert dit soort aanvallen van terreurorganisaties niet en zal blijven reageren om de rust in zuidelijke plaatsen te herstellen,’ staat in een verklaring.

Vanwege de onrust van de afgelopen dagen wordt er al gespeculeerd over een derde intifada (Palestijnse opstand). Of dat er ook echt van komt, is nog maar de vraag aangezien deze al vaker is aangekondigd.

Kinderen

Zondag kwam een Palestijnse man om het leven tijdens een confrontatie met het Israëlische leger. Israël treedt hard op in de Westelijke Jordaanoever nadat donderdag twee Israëliërs werden doodgeschoten, terwijl hun vier kinderen op de achterbank zaten. De kinderen overleefden de aanval.

Als reactie op de onrust van de afgelopen dagen, kondigde premier Benjamin Netanyahu zondag maatregelen aan. ‘Wij zitten midden in een oorlog om een eind te maken aan Palestijns terrorisme,’ zegt Netanyahu in een video op Facebook.

Hij heeft aangekondigd dat Israël de huizen van terroristen zal vernietigen en meer troepen inzet in de Westelijke Jordaanoever en Jeruzalem. De Oude Stad van Jeruzalem is al minder toegankelijk om te voorkomen dat er meer dodelijke aanslagen plaatshebben.

De Palestijnse Autoriteit veroordeelde de maatregelen van Israël en dat twee Palestijnse terroristen om het leven zijn gebracht. Over de Israëlische doden die zijn gevallen, hebben de Palestijnen niets gezegd.

Islamitische Jihad, een andere terreurorganisatie actief in de Gazstrook, publiceerde op zijn beurt een video waarin wordt gedreigd met het indringen van jihadisten die in Israël aanslagen moeten plegen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.