buitenland

Oostenrijk werpt ‘technische barrières’ op aan Sloveense grens

Door Shari Deira - 28 oktober 2015

Oostenrijk is van plan ‘technische barrières’ op te werpen aan de grens met Slovenië, om de toestroom van migranten te reguleren. Dagelijks komen er duizenden migranten het land binnen, die willen doorreizen naar Duitsland.

‘Ik heb plannen uitgezet voor de bouw van speciale constructies,’ zei de Oostenrijkse minister Johanna Mikl-Leitner (Binnenlandse Zaken) tegen journalisten bij de Sloveense grens.

Barrières

Mikl-Leitner zegt dat er dagelijks tussen de drieduizend en achtduizend migranten Oostenrijk binnenkomen. ‘Maar we moeten ons ook voorbereiden, als de aantallen stijgen, op zo’n twaalfduizend.’

Wanneer de barrières precies worden geplaatst en hoe deze eruit komen te zien, wilde Mikl-Leitner niet zeggen. Het gaat volgens de Duitse krant Die Welt niet om de bouw van een hek, maar om andere manieren om een gecontroleerde intocht naar Oostenrijk mogelijk te maken.

Rijen

De mededeling van de Oostenrijkse ministers komt na de scherpe kritiek van Duitsland. Minister-president Horst Seehofer van de Duitse deelstaat Beieren verwijt Oostenrijk dat het ongecoördineerd migranten naar de grens blijft brengen, waardoor lange rijen ontstaan.

Ook zijn volgens Seehofer de migranten die Oostenrijk naar de grens brengt, lang niet allemaal vluchtelingen. Hij sprak over ‘roekeloos gedrag’ van de Oostenrijkers: ‘Daar wordt alleen gekeken naar een zo snel mogelijke passage, maar dat kunnen we zo niet accepteren.’

Bij de Duitse grensplaats Passau belandden maandag achtduizend migranten, iets waar de politie zich naar eigen zeggen niet op kon voorbereiden. Seehofer riep de Duitse bondskanselier Angela Merkel op de Oostenrijkse regering aan te spreken op hun acties.

Mikl-Leitner zegt dat de Duitse en Oostenrijkse regering nauw contact hebben met elkaar en de situatie samen te lijf gaan. ‘We hebben een goede relatie met Beieren, zowel op politiek niveau als op het niveau van experts en algemene leiding.’
http://www.youtube.com/watch?v=av6nbt3J_-k

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.