buitenland

Orbán: absurd dat Europa ons wil straffen voor goed gedrag

Door Servaas van der Laan - 01 oktober 2015

Het is absurd dat Brussel Hongarije wil straffen voor het optreden in deze migratiecrisis. ‘Moeten we worden gestraft omdat we de regels volgen?’

Dat zegt woordvoerder Zoltán Kovács van de Hongaarse premier Viktor Orbán tegen elsevier.nl.

Absurd

‘Al vijf jaar zegt Brussel dat we moeten worden gestraft omdat we de Europese regels niet volgen. Dat bleek niet zo te zijn. En nu voeren we de regels bij de letter uit en dan moeten we weer worden gestraft? Het is een absurde situatie,’ zegt Kovács.

Hongarije kreeg onlangs kritiek vanuit het Europees parlement onder meer vanwege de bouw van het kilometerlange hek met prikkeldraad langs de Hongaars-Servische grens.

Veiligheidszorgen

‘Wij vinden zo’n hek natuurlijk ook niet leuk, maar het is wel de enige manier die wij op dit moment zien om onze natuurlijke grens te bewaken,’ zegt Kovács.

‘Europese regels verplichten ons ook om de grenzen te bewaken. We moeten de vrijheid binnen die grenzen beschermen. Het zomaar doorlaten van mensen zonder registratie brengt ernstige veiligheidsproblemen met zich mee. Noem mij een land ter wereld waar je zomaar naar binnen kan lopen. Dit is iets waar we een land als Kroatië op aan spreken en Europa zou dat ook moeten doen.’

Terug naar Kroatië

Kroatië brengt op dit moment alle migranten die via Servië binnenkomen naar de grens met Hongarije. De migranten die dus eerder werden tegengehouden aan de Servisch-Hongaarse grens lopen nu aan de zuidkant alsnog Hongarije binnen.

‘Dit is natuurlijk niet hoe het zou moeten. Eigenlijk moeten deze mensen terug worden gestuurd naar Kroatië. Dit gebeurt op dit moment  nog niet, omdat er diplomatieke gesprekken aan de gang zijn tussen beide landen.’

Gevoelig

Het liefst wil Hongarije een hek zoals aan de grens met Servië optuigen aan de zuidgrens met Kroatië. Maar zo’n hek is aan die grens lastiger te realiseren, bovendien ligt het gevoelig omdat Hongarije dan feitelijk een hek zet tussen twee landen van de EU.

‘Aan de ene kant zijn er geografische complicaties. De zuidgrens is twee keer zo lang en er lopen rivieren doorheen. Vervolgens zijn er ook de diplomatieke moeilijkheden. Die gesprekken wachten we af.’

Massa-immigratie

Als het aan Hongarije ligt, komt er zo snel mogelijk een Europese consensus over dit onderwerp. ‘Europa moet beseffen dat dit geen vluchtelingenprobleem is, maar een massa-immigratieprobleem. We hebben het niet over duizenden, maar over miljoenen mensen. Hier in Hongarije hebben we al honderd verschillende nationaliteiten geregistreerd!

‘Duidelijk is dat wij de plicht hebben om de Schengenzone (Hongarije is Schengen, Kroatië niet red.) te beschermen tegen deze migratiestroom. Wij staan dan ook klaar om het hek te voltooien, die politieke beslissing is op dit moment nog niet genomen. Maar als het aan ons ligt, kan dat in 5 minuten gebeurd zijn.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.