buitenland

Palestijnse stenengooiers ‘negeren oproep’, Israël opent vuur

Door Tom Reijner - 09 oktober 2015

Israëlische soldaten hebben zeker vier Palestijnen doodgeschoten bij de grens met de Gazastrook. Dat gebeurde nadat een groep Palestijnse oproerkraaiers met stenen gooide en autobanden in brand stak.

Het zou gaan om tweehonderd Palestijnen die oprukten naar een grenshek in het noorden van Gaza, schrijft Jerusalem Post op basis van een Israëlische legerwoordvoerder.

Bufferzone

De demonstranten negeerden herhaaldelijke oproepen van de soldaten om hun opmars te staken. De stenengooiers naderden de afgesloten militaire bufferzone, aldus de woordvoerder. Israël heeft bij de grens een bufferzone ingesteld van 300 meter. De demonstrerende Palestijnen waren het hek tot op 100 meter genaderd.

Eerst vuurde het leger waarschuwingsschoten af, maar die hadden geen onmiddellijk effect, waarna militairen gericht begonnen te schieten. Daarbij vielen, naast de vier doden, ook veertien gewonden.

De boze Palestijnen deden mee aan een demonstratie die was georganiseerd uit solidariteit met Palestijnse slachtoffers van schermutselingen op de Westelijke Jordaanoever.

Infitida?

De afgelopen week waren er verschillende steekincidenten. In Jeruzalem liep een Joodse tiener steekwonden op, nadat hij was aangevallen door een Palestijn. De aanvaller wist na zijn gewelddadige actie in eerste instantie te ontkomen, maar werd even later toch in de kraag gevat.

In de Zuid-Israëlische stad Dimona stak een Joodse jongen van zeventien vier Arabieren met een mes. De Palestijnen hebben vanwege het geweld ‘de Dag van de Woede‘ uitgeroepen.

Terreurbeweging Hamas, die heerst over de Gazastrook, gaat nog een stap verder, en spreekt inmiddels van een nieuwe intifada. Israël is in de hoogste staat van paraatheid. De beveiliging is opgeschroefd.

Hamas-leider Hassan Yousef zei eerder tegen de Israëlische krant Ynetnews dat de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook zullen worden overspoeld met protesten.

‘We gaan de Al-Aqsa-moskee (in Jeruzalem) bevrijden uit Joodse handen,’ zegt Ismail Haniyeh, een andere prominente Hamas-leider. De Tempelberg – met de Al-Aqsa-moskee is traditiegetrouw het middelpunt van de spanningen tussen de Palestijnen en Israël.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.