buitenland

Poetin bombardeert weer in Syrië: nu wel IS-doelwit?

Door Elif Isitman - 01 oktober 2015

De Russen zijn begonnen aan hun tweede reeks bombardementen boven Syrië. Het is nog altijd niet duidelijk wat hun precieze doelwitten zijn.

Volgens het Kremlin waren de bombardementen gericht op ‘bekende terroristische organisaties’, meldt persbureau Reuters.

Onoverzichtelijk

‘Deze organisaties zijn zeer bekend en de doelwitten zijn geselecteerd in samenwerking met de Syrische regering,’ zei Dimitri Peskov, woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin. Het gaat om ongeveer 20 bombardementen.

Het is echter nog altijd te betwijfelen of het om doelen van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) gaat. Vooral de Amerikanen bekijken de situatie met argusogen. Veel van de andere rebellengroeperingen in Syrië, zoals het Vrije Syrische Leger dat wordt gesteund door de internationale coalitie tegen IS, vechten zowel tegen IS als tegen het Syrische regeringsleger. De situatie is daardoor onoverzichtelijk.

Woensdag lanceerden de Russen de eerste reeks luchtaanvallen: ook daarbij ontstond naderhand onduidelijkheid over de doelwitten. Het Vrije Syrische Leger beweerde slachtoffer te zijn geweest van de aanvallen.

Extremistisch

Eerder meldden de Russische autoriteiten al dat ze ‘het terrorisme’ willen bestrijden, en specificeerden daarbij niet of het alleen om IS ging. De Russische president Poetin is van mening dat rebellen van het Vrije Syrische Leger ‘zich sowieso bij IS aansluiten’.

De Britse omroep BBC meldt dat de Russische aanvallen van donderdag in het noordwesten van Syrië gericht zijn op een groep die zich het Leger der Verovering (Jaysh al-Fata) noemt. Het Leger der Verovering is een alliantie die gelieerd is aan onder meer het al-Nusra Front, de Syrische tak van Al-Qa’ida, en Ahrar al-Sham. Beide groeperingen gelden als extremistisch, maar vechten ook tegen IS in Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.