buitenland

Poetin verdedigt Russische luchtaanvallen Syrië

Door Shari Deira - 12 oktober 2015

Russische bombardementen in Syrië zijn erop gericht de ‘legitieme autoriteit’ van de Syrische president Bashar al-Assad te stabiliseren. Als Rusland niet zou bombarderen, zou terrorisme het overnemen in Syrië.

President Vladimir Poetin van Rusland benadrukte zondagavond tegen Rossiya 1 TV maar even wat de intenties zijn van Rusland in Syrië. Ook willen de Russen een ‘politiek compromis’ bewerkstelligen.

Terrorisme

Poetin ontkent dat de luchtaanvallen zijn gericht op eventuele ‘gematigde’ rebellen en niet op extremisten van Islamitische Staat. Zonder de Russische steun bestaat volgens Poetin het gevaar dat terroristische groepen het voor het zeggen zouden krijgen in Syrië.

Om het ‘kwade’ terrorisme te bestrijden, moeten landen zich ‘verenigen’. Het lijkt er niet op dat dat binnenkort zal gebeuren, aangezien de internationale coalitie die strijdt tegen IS heeft aangegeven niet te willen samenwerken met Rusland.

Zorgen

Verschillende landen hebben al aangegeven dat zij het als een ‘grote fout’ zien dat Rusland de troepen van Assad steunt. ‘Ik wil benadrukken dat we handelen volgens het internationaal recht en op verzoek van de officiële autoriteiten in Syrië,’ zegt Poetin.

De Russische president sprak zondag in Sotsji met de Saudische minister van Defensie Adel al-Jubeir, die ook zo zijn zorgen heeft over het Russische beleid. De Russen hebben naar eigen zeggen begrip voor de zorgen van de Saudische regering maar beide landen zouden hetzelfde doel hebben: een terroristisch kalifaat voorkomen.

Wapens

De Russische luchtaanvallen hebben er al voor gezorgd dat de troepen van Assad flinke winst boeken in het westelijke deel van Syrië, meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag. Enkele prominente snelwegen die tot grote steden in het gebied leiden zijn door de Russen gebombardeerd.

Volgens het observatorium heeft het leger ook wapens en munitie vernietigd van ‘terroristische groepen’ en vijftig extremisten gedood. Om welke groepen het gaat, blijft onduidelijk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.