buitenland

Rusland en Syrië lanceren gecoördineerde acties ‘tegen IS’

Door Elif Isitman - 08 oktober 2015

De Syrische regeringstroepen zijn in het noordwesten van het land een groot grondoffensief begonnen tegen jihadisten. Ze worden daarbij vanuit de lucht gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen.

Het is een van de eerste gecoördineerde aanvallen van de twee landen, schrijft persbureau Reuters. Volgens generaal Ali Abdullah Ayyoub, hoofd van de Syrische troepen, zullen ‘de gebieden en steden die onder het terrorisme lijden worden bevrijd’. Het offensief zou op doelen van Islamitische Staat (IS) gericht zijn, maar dat is nog niet bevestigd.

Kruisraketten

Woensdag lanceerde Rusland 26 raketten vanaf de Kaspische Zee. De aanvallen zouden volgens de Russen zijn gericht op IS-doelwitten. De kruisraketten van het type Kalibr zouden via Iran en Irak hun doelwitten hebben bereikt. Volgens de Russische minister van Defensie Sergey Shoygu hebben de raketten een afstand van 1.500 kilometer afgelegd.

Volgens de Russen troffen de kruisraketten de voormalige militaire basis van al-Tabqa, ten westen van het IS-bolwerk Raqqa. De basis werd in augustus van vorig jaar ingenomen door extremisten van IS.

Sinds de Russen vorige week begonnen met de eerste luchtaanvallen in Syrië, hebben de Russische staatsmedia beelden vrijgegeven van hun aanvallen. Het is niet duidelijk of het videomateriaal authentiek is. Ook de bombardementen van woensdagnacht vanaf de Kaspische Zee verschenen op internet.

Geen vooruitgang

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten verklaarde dat de aanval van woensdag minstens vier ‘rebellendoelwitten’ wist te raken. Naast de Russen, zouden ook strijders van de Hezbollah-beweging bij de aanval betrokken zijn. Volgens het Observatorium zou met de grondoffensieven nog geen echte vooruitgang zijn geboekt.

De Amerikanen en hun bondgenoten zijn niet blij met de Russische interventie in Syrië. Sinds zondag zouden Russische vliegtuigen het Turkse luchtruim herhaaldelijk hebben geschonden. Donderdag gaf Jens Stoltenberg, chef van de NAVO, aan dat de NAVO in het uiterste geval troepen naar de Turkse grens met Syrië zal sturen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.