buitenland

Rusland waarschuwt Amerika op dag van nieuw overleg Syrië

Door Tom Reijner - 30 oktober 2015

De Amerikaanse president Barack Obama overweegt om ‘boots on the ground’ in te zetten tegen IS. Maar Rusland vindt dat idee onacceptabel, als het ten minste gebeurt zonder toestemming van Damascus.

‘Er is geen land dat militaire troepen in kan zetten zonder toestemming van de Syrische regering,’ zegt de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov vrijdag, meldt het Russische persbureau Tass. ‘Dat zou voor ons echt onacceptabel zijn.’

Hij reageert daarmee op berichten in diverse Amerikaanse media dat Washington mogelijk van plan is om militairen te sturen naar Syrië.

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter is bereid om nog meer bombardementen uit te voeren, en mogelijk zelf missies uit te voeren ‘via directe acties op de grond’. Het gaat weliswaar om ‘beperkte gewapende krachten’, maar als het doorgaat, verlegt Amerika de koers in de strijd tegen IS.

Beginnetje

Vandaag worden er opnieuw vredesonderhandelingen gevoerd over de al vier jaar durende oorlog in Syrië. Voor het eerst kreeg ook Iran een uitnodiging om mee te praten. Tot vreugde van de Iraniërs. ‘Degenen die de crisis in Syrië proberen op te lossen, hebben eindelijk geconcludeerd dat er zonder Iran geen oplossing te vinden is,’ zei de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif donderdagavond bij aankomst in het Oostenrijkse Wenen.

Ook belangrijke spelers als de Verenigde Staten, Rusland, Turkije en Saudi-Arabië zitten rond de tafel. De tegenstanders van de Syrische president Bashar al-Assad (als het Vrije Syrische Leger, dat doorgaat voor ‘gematigd’) zijn niet uitgenodigd. Dit is ‘het begin van een serieuze discussie,’ zei de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA). ‘Een klein beginnetje’, weliswaar.

Raketaanval

Intussen gaat het geweld in Syrië onverminderd door. Bij een raketaanval op een markt in Duma, niet ver van de hoofdstad Damascus, zijn tientallen mensen om het leven gekomen.

Wie de projectielen op het rebellenbolwerk heeft afgevuurd, is onduidelijk, maar volgens de Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zou de aanval met in totaal twaalf raketten het werk zijn van Assad.

Het Observatorium opereert vanuit Londen. baseert zich op berichten van activisten en getuigen, en wordt gerund door een man, Rami Abdulrahman, een soennitische moslim uit Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.