buitenland

Schäuble wil snel gezamenlijk Europees asielbeleid

Door Emile Kossen - 02 oktober 2015

Een gemeenschappelijk Europees asielbeleid is de enige manier waarop de toestroom van migranten op de lange termijn kan worden beperkt. Lidstaten moeten daarbij mogelijk een deel van hun soevereiniteit opgeven.

Dat zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble in een interview met Die Welt.

Volgens Schäuble moet binnen enkele maanden worden gehandeld. ‘We moeten nu Europa onder controle krijgen. Dat is lastig, maar mijn principe is: juist in tijden van crisis kan Europa zich sneller voortbewegen.’

Migratie beperken

Op dit moment verschillen de asielregels per EU-lidstaat, een belangrijke reden waarom het ene land veel meer asielverzoeken te verwerken krijgt dan het andere. Als de regels in alle EU-landen hetzelfde zijn, kan de toestroom eerlijker worden verdeeld en kunnen de buitengrenzen beter worden beschermd, zegt Schäuble.

Uiteindelijk moet het beperken van de migratiestroom het doel zijn, zegt de minister. In tegenstelling tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt Schäuble dat er een limiet kan worden bereikt wat betreft het aantal asielzoekers dat kan worden opgevangen. ‘Ik vind dat we vluchtelingen ruimhartig moeten ontvangen, maar het moet niet zo zijn dat Europa zichzelf door de toestroom vernietigt.’

Soevereiniteit

Om tot een gemeenschappelijk asielbeleid te komen, zijn geen nieuwe verdragen nodig. Wel moeten in de ogen van Schäuble Europese landen een deel van hun soevereiniteit opgeven.

Schäuble verwacht dat in elk geval Duitsland, Frankrijk, Italië en Griekenland daartoe bereid zijn. Over de Oost-Europese landen zegt hij dat ‘ze niet altijd in een hoek moeten worden geduwd. Hongarije voelt bijvoorbeeld de grootste druk op het Schengen-systeem’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.