buitenland

Slovenië zet een rem op migrantenstroom

Door Tom Reijner - 19 oktober 2015

Slovenië probeert de migrantenstroom, waarmee het land sinds zaterdag in toenemende mate mee te maken, een halt toe te roepen. Het kleine Balkanland heeft besloten per dag 2.500, maximaal 3.000 mensen toe te laten.

Dit is de helft van het aantal waar buurland Kroatië om vroeg, schrijft de BBC.

Verzoek

Het is dringen aan de grens tussen Kroatië en Slovenië, nu het laatstgenoemde land maar een beperkt aantal migranten accepteert. Het leidt tot een opeenhoping van wachtende mensen, aldus de Britse nieuwszender.

De Sloveense staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Bostjan Sefic geeft aan dat zijn land niet aan het verzoek van Kroatië kan voldoen om 5.000 vluchtelingen per dag op te nemen, aangezien het dagelijkse limiet van Oostenrijk op 1.500 mensen ligt.

Volgens de Sloveense premier Miro Cerar wordt het leger ingezet om de politie te ondersteunen bij de aanpak van de migranteninflux. Slovenië zegt dat het mensen op blijft nemen, zolang Oostenrijk en Duitsland hun grenzen (gedeeltelijk) open laten.

De migranten zijn niet van plan om in Slovenie te blijven: ze willen doorreizen richting het noorden, naar landen als Duitsland, Nederland en Zweden.

Buitengrenzen

Hongarije sloot in de nacht van vrijdag op zaterdag de grens met Kroatië in een poging de duizenden migranten, die nog altijd naar het land komen, tegen te houden.

Premier Viktor Orbán redeneert als volgt: als de Europese Unie er niet in slaagt de buitengrenzen te sluiten, dan doen wij het zelf maar. Volgens Hongarije is het sluiten van de grens met Kroatië in lijn met de Europese regels, omdat Hongarije tot de Schengenzone hoort en Kroatië niet. Hongarije is zelfs verplicht om de buitengrenzen van Schengen te bewaken.

Volgens de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, de UNHCR, kwamen zaterdag ongeveer 4.000 migranten in Slovenië aan, nadat Hongarije de grens met Kroatië had afgesloten.

Kroatië zette daarna al snel migranten af bij de Sloveense grens. Dit gebeurde niet in overleg met Slovenië, blijkt uit de woorden van de Kroatische minister van Binnenlandse Zaken, Ranko Ostojic: ‘Dit is puur een Kroatisch plan.’ Slovenië reageerde door de treinverbinding uit Kroatië stil te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.