buitenland

‘Technische barrières’ Oostenrijk blijken grenshek te zijn

Door Servaas van der Laan - 28 oktober 2015

Oostenrijk werpt ‘technische barrières’ en ‘speciale constructies’ op om de migrantenstroom te beteugelen. In werkelijkheid gaat het om iets dat een stuk minder ingewikkeld klinkt: een hek.

‘Ik heb plannen uitgezet voor de bouw van speciale constructies,’ zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken Johanna Mikl-Leitner woensdagochtend tegen journalisten. Ze wilde niet verklappen hoe die ‘speciale constructies’ eruit komen te zien.

Een hek

Maar nu wordt duidelijk wat de minister precies bedoelde. Oostenrijk gaat een hek neerzetten bij de grens met Slovenië. Volgens Mikl-Leitner is een hek de enige manier om de migrantenstroom ordelijk te laten verlopen.

Sinds Hongarije de weg voor migranten definitief (met een hek) heeft afgesloten, komen migranten niet langer bij Nickelsdorf in het oosten, maar bij Spielfeld in het zuiden het land binnen.

Hek met een deur

Bij Spielfeld zal een lange barricade worden gebouwd die ervoor moet zorgen dat de migranten slechts op één punt naar binnen kunnen. ‘Natuurlijk gaat het om een hek,’ zei de minister na doorvragen van journalisten. ‘Maar dit hek heeft wel een deur,’ verduidelijkte ze.

De minister zei niets anders te kunnen doen om de toestroom van migranten onder controle te krijgen. De minister deelde subtiel ook een sneer uit in de richting van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. ‘Signalen veroorzaken een effect, en dat merken we,’ zei de minister.

Versobering

Hoewel de meeste migranten Oostenrijk gebruiken als toegang tot Duitsland, vraagt een aanzienlijk deel asiel aan in het Alpenland. Ook Oostenrijk bereidt daarom een wetswijziging voor om de voorzieningen voor asielzoekers te versoberen.

Zo moeten asielzoekers langer wachten totdat zij een verblijfsstatus krijgen en wordt het lastiger om gezinshereniging aan te vragen. Eerder voerde ook Denemarken vergelijkbare maatregelen door. Zelfs Zweden, dat bekendstaat als een land dat openstaat voor de komst van asielzoekers, is bezig met een beperking van de voorzieningen voor vreemdelingen.
http://www.youtube.com/watch?v=av6nbt3J_-k

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.