buitenland

UNHCR: 1,4 miljoen migranten naar Europa in 2015 en 2016

Door Servaas van der Laan - 01 oktober 2015

Dit en komend jaar zullen naar schatting in totaal 1,4 miljoen irreguliere migranten Europa bereiken. Volgend jaar worden het er vermoedelijk nog meer dan dit jaar.

Dat blijkt uit een herziene prognose van vluchtelingenorganisatie UNHCR, meldt persbureau Reuters.

Prognose

Aanvankelijk was de organisatie uitgegaan van 850.000 personen in de komende jaren, maar die prognose is nu bijgesteld. ‘UNCHR gaat er vanuit dat 700.000 personen veiligheid en internationale bescherming zullen zoeken in Europa dit jaar,’ is te lezen in het document.

Voor 2016 worden er minimaal 700.000 irreguliere migranten verwacht, maar vermoedelijk worden dat er meer. De 8.000 migranten die nu dagelijks in Europa arriveren, zijn volgens de vluchtelingenorganisatie nog maar ‘het topje van de ijsberg’.

Slechte situatie

De grote migrantenstroom wordt aan de ene kant veroorzaakt door de verslechterde situatie in Jordanië, Libanon en Turkije en de geringe kans op een spoedige terugkeer naar Syrië of Irak.

Aan de andere kant hebben veel migranten de veronderstelling dat een aantal Europese landen automatisch verblijfsvergunningen verleent aan migranten uit het Midden-Oosten. Omdat Jordanië, Libanon en Turkije geen verblijfsvergunningen geven, kiezen steeds meer personen voor Europa.

Irak

Onder de vluchtelingen zitten volgens UNHCR steeds meer personen uit Irak. Mede door de activiteiten van Islamitische Staat hebben naar schatting 10 miljoen Irakezen humanitaire hulp nodig. Op dit moment zijn er al 3,2 miljoen Irakezen uit hun woonplaats gevlucht voor terreur.

De Europese Unie (EU) heeft 1 miljard euro beschikbaar gesteld ten behoeve van noodopvang van vluchtelingen in de regio. De EU hoopt dat vluchtelingen er vaker voor zullen kiezen om in de regio te blijven wanneer er betere hulp en voorzieningen voor handen zijn.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.