buitenland

VN: ‘Tsjechië is islamofoob en schendt mensenrechten’

Door Elif Isitman - 22 oktober 2015

De VN heeft kritiek geuit op de manier waarop Tsjechië met asielzoekers omgaat. De Tsjechische president Milos Zeman zou in de publieke sfeer ‘islamofobe’ uitspraken hebben gedaan.

De hoge commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra’ad al-Hussein zegt ‘gealarmeerd’ te zijn door zowel de behandeling van migranten als de ‘toenemende xenofobe uitspraken’ in het publieke debat in Tsjechië.

De Tsjechische president Milos Zeman deed eerder een aantal controversiële uitspraken over Syriërs. Hij waarschuwde onder meer dat migranten bij aankomst sharia-wetgeving zouden toepassen, overspelige vrouwen zouden gaan stenigen en vrouwen zouden dwingen in boerka’s rond te lopen, meldt persbureau Reuters.

‘We zullen de schoonheid van vrouwen verliezen, omdat ze compleet gehuld zullen worden in boerka’s,’ zei Zeman vorige week tegen Tsjechische media.

Gelukszoekers

Asielzoekers zouden in het land tot negentig dagen worden vastgezet en zouden 250 Tsjechische Kronen per dag moeten betalen om hun onderkomen te bekostigen. Dat is iets minder dan 10 euro.

Volgens Hussein maakt het land zich daarmee schuldig aan ‘systematische schending van de mensenrechten’. Volgens de VN bestaat de meerderheid van de migranten uit oorlogsvluchtelingen, en niet uit gelukszoekers. De omstandigheden binnen de asielzoekerscentra zouden bovendien niet voldoen.

Tsjechië reageerde geïrriteerd op de aantijgingen van Hussein. De woordvoerder van de president laat weten dat het volgens hem duidelijk is dat ‘de campagne tegen Tsjechië vanwege de houding tegenover migranten wordt opgevoerd’. De president neemt geen afstand van zijn opmerkingen. ‘De president waarschuwt al lang voor de dreiging van het islamitisch fundamentalisme. Hij verandert niet van mening door druk van buitenaf,’ aldus de woordvoerder van Zeman.

Legaal

Tsjechië is het enige land in Europa dat migranten bij aankomst automatisch vastzet. Mensenrechtencommissaris Hussein denkt dat de maatregelen erop gericht zijn migranten te ontmoedigen naar Tsjechië te reizen en daar te blijven. Tsjechië stemde vorige maand, net als de overige Visegrad-landen, tegen de distributiequota voor asielzoekers in de EU.

De Tsjechische regering zegt dat het vasthouden van asielzoekers legaal is en dat er wordt gewerkt aan de omstandigheden binnen de asielzoekerscentra. ‘Voor zover ik weet overtreden we geen internationale wetgeving en we doen ons best om de omstandigheden te verbeteren,’ zei de Tsjechische minister van Binnenlandse Zaken Milan Chovanec in reactie op de beschuldigingen van Hussein.

‘Ik verwacht een rapport van de VN waarmee we kunnen vaststellen waar deze kritiek over gaat’. Volgens Hussein mag het vastzetten van migranten alleen worden ingezet als ‘laatste redmiddel’.

Slechts een fractie van het totaal aantal migranten dat naar Europa wil, reist via Tsjechië. Het land ligt ten noorden van de algemene migratieroute die via de Balkanlanden naar Duitsland loopt. Slechts weinig migranten vragen asiel aan in Tsjechië, de meesten reizen door naar Duitsland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.