buitenland

Waarom jonge mannen uit Syrië hun familie achterlaten

Door Servaas van der Laan - 27 oktober 2015

Vooral jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar wagen de reis naar Europa. Waarom is dat? En waarom nemen ze hun familie niet mee?

Camera’s zoomen graag in op de families met kinderen die de barre reis door Europa maken. Toch zijn de meeste migranten mannen in de leeftijd van 18 tot 35. In de eerste acht maanden van dit jaar werd 59 procent van de asielaanvragen ingediend door mannen, 20 procent door vrouwen en 21 procent door kinderen. Waarom komen er zo veel jonge mannen naar Europa? Zouden zij niet juist thuis moeten blijven om hun familie te beschermen? Elsevier zet drie oorzaken voor dit fenomeen op rij:

1. Dienstplicht: Iedere Syrische man vanaf achttien jaar is verplicht om achttien maanden te dienen in het Syrische leger. Alleen jongens die de enige man zijn in het gezin, zijn hiervan vrijgesteld. Veel Syrische mannen hebben zich tegen het regime van Bashar al-Assad gekeerd en hebben geen zin om zijn leger te dienen. Anderen hebben eenvoudigweg geen zin om te sterven in een eindeloos durende oorlog.

Deze jonge mannen laten hun familie achter, omdat de overige familieleden niet direct in gevaar zijn. Zo vluchtte de 22-jarige Elias samen met zijn broer uit Damascus om dienstplicht te ontlopen. Zijn vader, moeder, zusje en hun hond zijn achtergebleven in Damascus. ‘Zij zijn niet direct in gevaar, omdat ze in een relatief veilig gebied wonen. Daarom ben ik alleen samen met mijn broer gegaan,’ vertelt hij.

2. Geld: Hoewel de prijzen van mensensmokkelaars de afgelopen maanden door het grote aanbod zijn gedaald, is de reis naar Europa voor sommige families nog erg duur.

Garo, een Syrische vrijwilliger bij het Rode Kruis , legt uit dat veel families geld inzamelen voor één lid van de familie om de reis te maken. ‘Vaak is dit de sterkste, de oudste zoon bijvoorbeeld, die het risico wil nemen en de grootste kans maakt op succes. Eenmaal op bestemming kan hij zijn gezin op legale manier over laten komen’.

3. Te gevaarlijk: De reis naar Europa is illegaal en niet zonder gevaar. Veel Syrische mannen willen hun gezin niet blootstellen aan dat gevaar. De 28-jarige Naja maakte de reis van Damascus naar Nederland en zit nu in de opvang Heumensoord in Nijmegen. Hij liet zijn vrouw thuis achter: ‘Ik heb het risico genomen om mijn eigen leven te wagen, maar ik kon niet instaan voor haar veiligheid,’ zegt hij, terwijl hij weet dat ze nu óók gevaar loopt. ‘Ze zit nu opgesloten in huis, als alleenstaande vrouw kan ze niet over straat, we zijn druzen, een minderheid in Syrië, het is niet veilig voor haar. Ik hoop dat ik mijn vrouw snel hierheen kan halen. Ja, dat zal lastig zijn om haar het land uit te smokkelen, maar waar gevaar is, daar is een weg. Het moet gewoon lukken.’

Ook Issam (35) liet zijn vrouw en kinderen achter in Syrië. ‘Ik heb een kleine van vier. Als ik moet rennen, dan kan dat. Maar met zo’n kleine gaat dat natuurlijk niet’. Volgens Issam wordt het straks met gezinshereniging makkelijker om zijn familie naar Nederland te brengen. ‘De namen van mijn vrouw en kinderen worden doorgegeven aan de grenswachten in Libanon. Ze komen dan gewoon met het vliegtuig vanuit Beiroet.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.