buitenland

Wat doet Erdogans zoon Bilal in Italië?

Door Servaas van der Laan - 06 oktober 2015

De geruchtenstroom draait op volle toeren nu de zoon van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan weer in Italië is gespot. Bereidt hij een ‘vluchtpoging’ voor of wil hij simpelweg zijn PhD afmaken?

De Turkse oppositiekrant Cumhuriyet weet bijna het zeker: Bilal Erdogan, de zoon van de Turkse president, is terug in Italië om de ‘vlucht’ van zijn vader voor te bereiden. Hij zou hier het familiekapitaal aan het stallen zijn en de eventuele komst van zijn vader voorbereiden mocht die de komende verkiezingen een nederlaag lijden. De Erdogans zouden intrek hebben genomen in een bewaakt huis in Modena nabij Bologna.

Klokkenluider

Het nieuws werd de wereld ingebracht door het klokkenluidersaccount Fuat Avni. Dit account wordt beheerd door iemand die zegt dichtbij de Erdogans te staan. Meerdere beweringen van Fuat Avni over de Turkse regering kwamen al uit.

Pro-oppositiekranten bevestigen nu het nieuws dat Bilal Erdogan inderdaad in Italië is. Hij zou hier zijn om zijn PhD aan de Johns Hopkins Universiteit in Bologna af te maken. In 2007 begon Erdogan aan de prestigieuze universiteit in de Italiaanse studentenstad, maar hij keerde terug naar Turkije zonder zijn doctoraat af te maken. Dit zou hij nu alsnog willen doen, melden Turkse media.

Privacy

Een woordvoerder van de Johns Hopkins Universiteit laat aan elsevier.nl weten dat PhD-kandidaten in totaal negen jaar hebben om hun dissertatie af te maken.

‘Op dit moment liggen al mijn studenten op koers om hun dissertatie in af te maken binnen de tijd die hen door Johns Hopkins is gegeven,’ zegt programma-coördinator Erik Jones. ‘Om privacy-redenen kan ik uiteraard geen commentaar geven over een specifieke student.’

Geruchten

Uit documenten van de gemeentelijke belastingen, eveneens in handen van Turkse media, blijkt dat de Erdogans inderdaad in Modena zijn gaan wonen. Erdogans kinderen zouden hier naar school gaan.

Geruchten over het mogelijk wegsluizen van geld door de familie van Erdogan spelen al enige tijd in Turkije. Op een telefoontap van december 2013 zouden vader en zoon te horen zijn terwijl ze de mogelijkheden om geld weg te sluizen bespraken. Bilal Erdogan werd mede naar aanleiding van de taps ondervraagd, maar werd nooit veroordeeld. De Turkse regering doet de uitgelekte telefoonopnames af als ‘nep’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.