buitenland

Wordt Iran nu ook betrokken bij vredesonderhandelingen Syrië?

Door Elif Isitman - 23 oktober 2015

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry verwacht volgende week nieuwe gesprekken over Syrië. Hij sluit daarbij niet uit dat Iran ook bij de gesprekken betrokken wordt.

Dit zei hij na een vergadering in Wenen met zijn collega’s uit Saudi-Arabië, Turkije en Rusland, meldt persbureau Reuters. Iran, de grootste bondgenoot van de Syrische president Bashar al-Assad, was eerder niet welkom bij vredesonderhandelingen.

Andere dynamiek

Tot dusver zijn alle diplomatieke oplossingen spaak gelopen op het feit dat de westerse landen eisten dat Assad zou aftreden. Het is duidelijk dat hij dat niet van plan is.

‘Vandaag hebben we met alle partijen afgesproken dat we snel weer bij elkaar komen in een grotere groep zodat we kunnen kijken of er genoeg overeenstemming is om een betekenisvolle politieke oplossing te vinden,’ zei Kerry. Het overleg in Wenen was volgens hem ‘constructief’, al geeft hij aan niet te willen zeggen wat voor ideeën er zijn besproken. Wel zegt hij dat hij verwacht dat de ‘dynamiek veranderd kan worden’.

Rusland pleit er al langer voor dat ook bondgenoot Iran bij de gesprekken betrokken moet worden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov herhaalde vrijdag dan nog eens dat hij hoopt dat zowel Iran als Egypte voor de gesprekken van volgende week worden uitgenodigd.

Ook geeft hij aan nieuwe militaire acties op te zetten in samenwerking met Jordanië, een belangrijke regionale bondgenoot van Amerika. Kerry zegt dit initiatief te verwelkomen, zolang terreurbeweging Islamitische Staat (IS) ermee bestrijd wordt.

Terugtrekkende bewegingen

Iran steunt Assad met adviseurs en stuurt Libanese Hezbollah-strijders naar Syrië om het Syrische leger bij te staan. ‘De partijen die voorheen aan de kant van de terroristen stonden, moeten nu gaan nadenken over constructieve stappen,’ zei de Iraanse viceminister van Buitenlandse Zaken Hossein Amirabdollahian aan de hand van de verklaring van Kerry.

Rusland is een aantal weken begonnen met een luchtoffensief in Syrië, naar eigen zeggen om IS te bombarderen. Sindsdien liggen de verhoudingen anders. Rusland steunt het regime van de Syrische president actief en stelt zijn presidentschap als voorwaarde voor vrede in Syrië.

Hoewel de westerse landen aanvankelijk wilden dat Assad zou aftreden, maken een aantal van hen nu terugtrekkende bewegingen. Onder meer de Britse premier David Cameron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse regering hebben onlangs aangegeven wel wat te zien in een transitieregering met Assad aan kop.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.