buitenland

Ankara waarschuwde Rusland: gooi geen bommen op Turkmenen

Door Tom Reijner - 24 november 2015

Het neerhalen van een Russisch gevechtsvliegtuig is geen actie tegen een bepaald land, maar was alleen maar bedoeld om ons luchtruim te beschermen, zeggen de Turken. In Ankara groeit intussen de woede over flinke Russische luchtaanvallen op Turkmeense milities.

Premier Ahmet Davutoglu waarschuwde het Kremlin dat het recht heeft op vergelding, en dat het alle maatregelen mag nemen om de eigen grens te beschermen, als deze wordt bedreigd door de militaire campagne van Rusland, schrijft Hürriyet.

Hevige strijd

Rusland moet er goed van doordrongen zijn dat onschuldige Turkmeense slachtoffers het slachtoffer zijn in het bestookte gebied ten noorden van de havenstad Latakia. Dat is de tekst die de Russische ambassadeur in Turkije, Andrei Karlov, onder ogen heeft gekregen. Turkije staat ‘vanzelfsprekend niet onverschillig’ tegenover het lot van de Turkmeense minderheid, klinkt het.

Eerder vandaag heeft Ankara de VN-Veiligheidsraad gevraagd bijeen te komen over het lot van de Turkmenen. Er zijn berichten dat 1.700 mensen richting de Turks-Syrische grens zijn gevlucht vanwege de hevige strijd de afgelopen drie dagen.

Ook de bommenwerpers van de Syrische president Bashar-al-Assad (bondgenoot van Poetin) vallen Turkmeense milities aan. Ze zijn, net als tal van andere ‘gematigde’ strijders én jihadisten, vijanden van elkaar.

Steek in de rug

Dit weekeinde was er nog overleg tussen NAVO-lidstaat Turkije en Rusland over de ontstane situatie. De kwestie zou ook worden besproken tijdens een gesprek tussen de ministers van Buitenlandse Zaken woensdag. Niet duidelijk is of de meeting nu nog doorgaat, nu het SU-24-gevechtsvliegtuig uit de lucht is geschoten.
https://twitter.com/hdevreij/status/669144020623466496

De reacties uit Rusland zijn stevig. Een woordvoerder van het Kremlin sprak van een ‘zeer serieus incident’, maar hij vond het nog te vroeg om ‘conclusies te trekken’. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat de SU-24 nooit het Turkse luchtruim is binnengegaan. De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak gezegd dat de Turkse daad een ‘steek in de rug’ is. Dit zal ‘serieuze gevolgen hebben voor de betrekkingen’, zegt hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.