buitenland

Antiterreuractie in Frankrijk: op zoek naar ‘witte emir’

Door Liz Zoetekouw - 24 november 2015

In de Zuid-Franse plaats Artigat is een antiterreuroperatie tegen jihadistenleider Olivier Corel aan de gang. De 69-jarige ‘witte emir’ leidt een islamitische gemeenschap en enkele volgelingen zijn bekende terroristen.

De toegang tot het Franse dorpje Artigat werd met veertig politievoertuigen afgezet. Antiterreurdiensten geven aan dat er geen directe aanleiding is voor de operatie. Er zou ook geen directe relatie zijn met de aanvallen in Parijs.

In het dorpje is de streng-islamitische gemeenschap van de ‘witte emir’ Olivier Corel gevestigd. Corel zelf heeft het dorp volgens het Franse regioblad la Dépêche ongeveer anderhalve week geleden verlaten.

Volgens de Franse krant le Figaro hebben antiterreurdiensten Corels huis doorzocht. Een plaatselijke journalist geeft aan dat er weinig informatie wordt gegeven: het is niet duidelijk of mensen zijn gearresteerd.

Witte emir

Olivier Corel wordt ook wel ‘witte emir’ genoemd, vanwege zijn witte baard en zijn rol als leider. Tot Corels volgelingen behoort Mohamed Merah, die in 2012 meerdere moorden heeft gepleegd. Ook is hij bevriend met Fabien Clain: de man die de Parijsaanslagen namens de terreurgroep Islamitische Staat heeft geclaimd.

Corel is al verschillende keren opgepakt wegens ‘jihadistische praktijken’, maar hij heeft nooit langdurig vastgezeten. In 1987 richtte de oorspronkelijke Syriër de gemeenschap op in Artigat en sinds 2003 wordt deze in de gaten gehouden door Franse en Amerikaanse inlichtingendiensten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.