buitenland

België pakt leiding salafistische beweging The Way of Life op

Door Thomas Borst - 24 november 2015

De Belgische politie heeft opnieuw een leider van de salafistische beweging The Way of Life gearresteerd. Na de arrestatie zitten nu vier kopstukken vast.

Daarmee is de voltallige leiding van de beweging opgepakt. Dat schrijft het Gazet van Antwerpen dinsdag. Het Belgische Openbaar Ministerie doet al langer onderzoek naar de The Way of Life, die wordt gezien als de opvolger van terreurgroep Sharia4Belgium.

Door de opkomst van de beweging, hebben zich zo’n honderd radicale moslims verbonden aan de beweging. The Way of Life stimuleert jongere moslims om zich te mengen in de burgeroorlog in Syrië.

Verschil

Verschil tussen The Way of Life en Sharia4Belgium is dat eerstgenoemde zich als beweging profileert die sporadisch van zich laat horen. Sharia4Belgium had een duidelijke structuur en werd meer als organisatie gezien.

De rechter bestempelde Sharia4Belgium als een terreurgroep. De Belgische autoriteiten willen voorkomen dat The Way of Life uitgroeit tot een vergelijkbare organisatie en daarom zijn de leidende figuren gearresteerd.

Belkacem

De voormalig leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem, werd maandag geïsoleerd opgesloten in de gevangenis van Antwerpen. Belkacem mag geen contact onderhouden met andere gedetineerden na de aanslagen in Parijs. De leiding van de gevangenis was bang dat Belkacem de aanslagen zou aangrijpen om de andere gevangenen te radicaliseren.

Belkacem werd in februari veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar, omdat de rechter oordeelde dat hij verantwoordelijk was voor het radicaliseren van de jonge leden van Sharia4Belgium. Naast de celstraf, kreeg hij ook een boete van 5.000 euro.

Dreigingsniveau

Intussen blijft het hoogste dreigingsniveau in de Belgische hoofdstad Brussel gehandhaafd. De regering wil geen risico’s nemen en waakt nog steeds voor een terroristische aanslag.

De Begische autoriteiten zijn nog altijd op zoek naar de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Na de aanslagen in Parijs is Abdeslam onvindbaar voor de inlichtingendiensten en politie, die al meer dan twintig huiszoekingen uitvoerden in België.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.