buitenland

België pakt zesde verdachte terreuraanslagen Parijs op

Door Elif Isitman - 27 november 2015

Opnieuw hebben Belgische autoriteiten een man opgepakt in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. De man is voor terrorisme aangeklaagd.

Het is de zesde arrestatie tot dusver, schrijft de Belgische krant De Morgen.

Zoon

Donderdag werden bij drie huiszoekingen – een in Auvelais en twee in Verviers – twee personen opgepakt voor verhoor. Het ging om een vader en zoon. Maar de autoriteiten waren eigenlijk op zoek naar een andere zoon. Die werd in Brussel aangehouden.

De zoon is nu officieel in verdenking gesteld. Het federaal parket heeft de identiteit van de man niet bekend gemaakt. Hij is aangeklaagd wegens ‘terroristische moorden’ en deelname aan activiteiten van een terroristische groepering.

De huiszoeking in Verviers voltrok zich in het ouderlijk huis van een man die door de autoriteiten werd gezocht. De vader en de broer van de verdachte werden vrijdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten.

Hechtenis

Vrijdag moesten ook twee eerder gearresteerde mannen voor de rechter verschijnen in verband met de verlenging van hun voorlopige hechtenis. Dit waren Ali Oulkadi en een man wiens identiteit niet publiekelijk bekend is gemaakt. De hechtenis van beide mannen is daarna met een maand verlengd.

Oulkadi zou de dag na de aanslagen in Parijs als chauffeur in Brussel hebben gefungeerd voortvluchtige Salah Abdeslam, de vermoedelijke dader van de aanslagen. Oulkadi heeft verklaard dat hij van te voren niet wist dat hij Abdeslam zou moeten rondrijden toen hij op zaterdagmiddag een telefoontje kreeg. Abdeslam zou in de auto hebben toegegeven dat zijn broer Brahim mensen had gedood en zichzelf had opgeblazen in Parijs, maar zou over zijn eigen rol hebben gezwegen, verklaarde de advocaat van Oulkadi.

Volgens hem is zijn cliënt op geen enkele manier betrokken bij de voorbereiding en uitvoering van de terreur. Toen Oulkadi hoorde dat Abdeslam voortvluchtig was, had hij zich uiteraard moeten aangeven, maar hij ‘raakte in paniek’, aldus zijn advocaat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.