buitenland

België waarschuwt voor terroristen onder hulpverleners

Door Servaas van der Laan - 25 november 2015

Het Belgische ministerie van Volksgezondheid waarschuwt ziekenhuizen en brandweerkorpsen om alert te zijn op infiltrerende hulpverleners. Ook moeten de hulpdiensten hun materiaal goed in de gaten houden.

De Belgische minister van Volksgezondheid, Maggie De Block, waarschuwt voor dit gevaar in een brief die is verstuurd aan ziekenhuizen en brandweerkorpsen in België.

Infiltratie

‘Let op dat er geen terroristen infiltreren tussen de andere hulpverleners na een aanslag,’ schrijft de minister in de brief die is ondertekend door haar en de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

‘Op evenementen moeten ziekenhuispersoneel en andere hulpverleners duidelijk herkenbaar zijn, hun identiteitskaart kunnen voorleggen en moet elke teamverantwoordelijke nagaan of elke aanwezige wel degelijk een hulpverlener is’, is te lezen in de brief. ‘Bij de minste ongeregeldheid moet de politie gealarmeerd worden.’

Brandweer

Ook brandweerpersoneel moet alert zijn op mogelijke infiltranten. ‘Alle kazernes moeten hermetisch afgesloten worden opdat er geen kledij, materiaal of voertuigen verdwijnen.’

Of er concrete aanwijzingen zijn voor infiltratie van terroristen binnen de hulpdiensten vermeldt de brief niet. Bij de verijdelde aanslagen in het Duitse Hannover werd ook al gesproken over de mogelijkheid van terroristen om ‘bevoegde voertuigen’, zoals politiewagens of ambulances, te gebruiken om zo explosieven ongezien het stadion binnen te krijgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.