buitenland

Bomgordel gevonden in vuilnisbak in Parijse voorstad

Door Elif Isitman - 23 november 2015

In een vuilnisbak in de Parijse voorstad Montrouge is maandag een bomgordel aangetroffen. De bomgordel is vergelijkbaar met diegene die werd gedragen door de terroristen die vorige week aanslagen pleegden in de Franse hoofdstad.

Dat meldt de Franse radiozender France Info op basis van anonieme bronnen.

Mobiele telefoon

De bomgordel heeft explosieven aan de voor- en achterkant. In de buurt van de vindplaats werd op de avond van de aanslagen, vrijdag 13 november, een telefoon gebruikt door Salah Abdeslam, die nog altijd voortvluchtig is. Een telefoonmast in Chatillon, in de buurt van Montrouge, ving het signaal van zijn telefoon op.

Intussen pleit het Franse ministerie van Financiën voor de inzet van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) om terreur te bestrijden. Door de OESO in te zetten moet meer worden gedaan aan de bestrijding van witwaspraktijken.

De OESO, waar alle belangrijke Europese staten lid van zijn evenals onder meer Japan, de Verenigde Staten, Israël en Zuid-Korea, heeft een taskforce die gespecialiseerd is in de internationale bestrijding van witwassing.

Prepaid bankkaarten

De Franse minister van Financiën Michel Sapin wil met de OESO onder meer het gebruik van de zogenoemde prepaid bankkaarten aan banden leggen. Die kunnen worden gebruikt om anoniem geld te trekken. Door de maximumbedragen voor dergelijke kaarten te verlagen, kan de geldstroom van terroristen enigszins worden getemperd, denkt Sapin. Momenteel ligt het maximumbedrag voor dit type kaarten overigens niet erg hoog, op 250 euro.

Daarnaast wil Sapin dat banken, wisselkantoren, verzekeringsmaatschappijen en kunsthandelaren verdachte transacties gaan melden aan autoriteiten. Wie met meer dan 10.000 euro de grens wil oversteken, zou in de toekomst volgens de Fransen een douaneverklaring nodig hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.