buitenland

‘Brits passagiersvliegtuig kon raket Sinaï maar net ontwijken’

Door Tom Reijner - 07 november 2015

Een vliegtuig met Britse toeristen moest in augustus uitwijken voor een raket vlak voor de landing op de luchthaven van het Egyptische Sharm el-Sheikh. De piloot zag het projectiel aankomen, en draaide naar links.

De raket vloog op een afstand van zo’n 300 meter langs het vliegtuig boven het schiereiland Sinaï, schrijft de Britse krant Daily Mail.

Woestijn

Het incident gebeurde op 23 augustus. Aan boord van het toestel uit Londen Stansted waren 189 passagiers, die niet werden ingelicht. Een aantal bemanningsleden is pas nadat het toestel veilig op de grond was gezet op de hoogte gebracht. Zij kregen volgens de Britse tabloid te horen dat het ging om een raket die door het Egyptische leger was afgeschoten.

Vorige week stortte een Russische Airbus  die vanuit Sharm el-Sheikh was opgestegen neer in Egypte. Het toestel was onderweg naar de Russische stad Sint Petersburg, en had 224 inzittenden aan boord. Niemand overleefde de crash in de woestijn.

Bomaanslag

Het is niet precies duidelijk wat de oorzaak is van de ramp, maar er zijn wel steeds meer signalen dat het gaat om een bomaanslag. Dat zou onder meer blijken uit telefoongesprekken tussen IS-terroristen die zijn afgetapt door Britse inlichtingendiensten.

In hun conversaties spraken de extremisten over een mogelijk grote aanslag in de regio. De lokale tak van Islamitische Staat is actief in de regio. Vrijdag zei een lid van het onderzoeksteam dat de zwarte dozen onderzoekt, tegen France 2 dat er een ontploffing klonk aan boord van het toestel. En de oorzaak van die explosie was zeker geen ongeluk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.