buitenland

Brussel verlaagt dreigingsniveau: blijven militairen op straat?

Door Elif Isitman - 26 november 2015

Het dreigingsniveau in Brussel is verlaagd. Het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) heeft met onmiddellijke ingang het niveau verlaagd van het hoogste niveau, niveau vier, naar drie.

Sinds zaterdag gold in het gehele Brussels Gewest de hoogste terreurdreiging. De kans op een aanslag was volgens de Belgische autoriteiten ‘ernstig en zeer nabij’. Voor de rest van België stond het niveau een trapje lager, waarbij dreiging ‘mogelijk en waarschijnlijk’ was.

In het Waalse Auvelais en Verviers hebben de Belgische politiediensten donderdag huiszoekingen uitgevoerd. Het is niet duidelijk of de verlaging daarmee verband houdt, maar bij de acties werd niemand gearresteerd.

Militairen

Voor de rest van België stond het niveau een trede lager, waarbij dreiging ‘mogelijk en waarschijnlijk’ was. Of de donderdag gemaakte daling ook direct betekent dat de getroffen maatregelen worden teruggeschroefd, is nog maar de vraag.

Honderden militairen en agenten patrouilleren in Brussel en bewaken strategische plekken, waaronder de Grote Markt, de Europese instellingen en metro- en treinstations.

Voortvluchtig

Een week na de aanslagen in Parijs werd de terreurdreiging verhoogd. Een aantal daders bleek namelijk in de Brusselse gemeente Molenbeek te wonen. Twee van hen zouden de 26-jarige Salah Abdeslam in Brussel hebben afgezet.

Abdeslam wist aan de politie te ontkomen en is nog altijd voortvluchtig. De Belgische en internationale autoriteiten zijn met man en macht op zoek naar hem en zijn eventuele handlangers.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.