buitenland

‘Concrete terreurdreiging in Zweden en Italië’

Door Thomas Borst - 19 november 2015

De Zweedse autoriteiten hebben het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag opgeschroefd van niveau drie naar vier. Ook in Italië zijn aanwijzingen voor terreuraanslagen op toeristische plekken.

Veiligheidsdiensten in Zweden hebben concrete aanwijzingen voor een terreuraanslag. Er is een zoekactie gestart naar een in Syrië getrainde Irakees. Volgens de Zweedse krant Expressen gaat het om Mutar Muthanna Majid, een aanhanger van Islamitische Staat (IS).

Hij wordt verdacht plannen te hebben om een terroristische aanslag te plegen in het Scandinavische land. De Zweedse veiligheidsdienst verdenkt de terreurverdachte van samenzwering.

Arrestatiebevel

Het hoofd van de veiligheidspolitie Anders Thornberg heeft een arrestatiebevel verspreid. Hij legt geen direct verband met de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag.

Woensdagmiddag verhoogde de veiligheidsdienst het dreigingsniveau van drie naar vier, op een schaal van vijf. Op verschillende plekken in Europa is het dreigingsniveau voor een terroristische aanslag opgeschroefd.

De 25-jarige verdachte zou vanuit Syrië en Irak naar Duitsland zijn gereisd, om vervolgens naar Zweden te vertrekken. Zweedse burgers die Majid zien, worden verzocht onmiddellijk contact op te nemen met de veiligheidsdiensten.

Italië

Ook de Italiaanse autoriteiten vrezen voor verschillende terroristische aanslagen. Uit informatie van Amerikaanse inlichtingendiensten blijkt dat er vijf verdachten in Italië zijn die plannen hebben om belangrijke gebouwen waar veel toeristen komen op te blazen.

Er zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen in het land, maar welke dat precies zijn is onduidelijk. De mogelijke terreurdoelwitten zijn onder meer de Sint-Pietersbasiliek in Rome of de kathedraal en het Scala-operagebouw in Milaan, schrijft de Italiaanse krant La Republicca.

Het is niet de eerste keer dat IS dreigt met aanslagen op belangrijke Italiaanse gebouwen. In Rome zijn zo’n zevenhonderd militairen ingeschakeld na de aanslagen in Parijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.