buitenland

De gevolgen van het hoogste terreuralarm voor Brussel

Door Tom Reijner - 24 november 2015

De klopjacht op de ‘ontsnapte’ terrorist Salah Abdeslam en zijn vermeende handlangers blijft de gemoederen bezighouden. De Belgische regering heeft het hoogste terreuralarm (dreigingsniveau vier) voor Brussel nog eens verlengd, in principe voor een week.

Dat heeft serieuze gevolgen voor de inwoners van de Belgische hoofdstad, en voor iedereen die naar de miljoenenstad– inclusief de deelgemeenten – wil reizen.

Het besluit van premier Charles Michel raakt veel mensen: in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wonen bijna 1,2 miljoen mensen (cijfers: 2014). Voor de rest van België blijft het dreigingsniveau op drie staan. Wat betekent dit voor de Brusselaars? De maatregelen en gevolgen op een rijtje.

  • Vooral in het weekeinde waren er flink minder mensen op straat, maar dinsdag lijkt de stad weer wat tot leven te komen. Maar de scholen zijn nog altijd dicht, en de metro’s rijden voorlopig niet – juist omdat dit een van de doelwitten zou zijn van de terroristen, aldus de Belgische autoriteiten. Dinsdag blijven 69 metrostations gesloten. Het is de verwachting dat de Brusselse scholen woensdag weer open gaan. Dat geldt ook voor het metrosysteem.
  • Veel bedrijven vragen werknemers om thuis te werken. De Belfius-bank bijvoorbeeld heeft 2.200 medewerkers zondag in een smsje laten weten dat ze de volgende dag niet naar Brussel hoefden te komen.
  • Spoorwegbedrijf NMBS meldt dat ook de treinstations Brussel-Schuman, Brussel-West, Merode en Delta de poorten hebben gesloten. De Eurostar, de trein die rijdt tussen Brussel, Londen en Parijs, rijdt wel gewoon. Reizigers die een kaartje kochten, maar de Belgische hoofdstad toch niet willen bezoeken, kunnen hun ticket ruilen.
  • Want voor toeristen is er momenteel weinig aan in Brussel – nog los van het ongemak door de aanwezige zwaarbewapende militairen en legertrucks op de – normaal – drukbezochte plekken. Ook de musea blijven tot volgende week maandag dicht, Daaronder zijn de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Iedereen heeft het advies gekregen om plaatsen waar veel personen samenkomen, te vermijden.
  • Veel winkels in het centrum zijn dicht. Restaurants en cafés klagen over het verlies aan omzet. ‘Een zware opdoffer,’ klinkt het, maar toch is er begrip voor de maatregelen. ‘De prioriteit is de veiligheid van onze gasten,’ zegt Marc Van Muylders van Horeca Brussel tegen de Belgische Radio 1.
  • Op zoek naar vertier? Moeilijk. Veel sportwedstrijden en concerten zijn afgelast. Concertzaal Ancienne Belgique bijvoorbeeld heeft alle concerten voor dinsdag afgeblazen, nadat de directie daar ook dit weekeinde al toe besloot. De toeristische attractie het Atomium is vandaag wel weer open voor het publiek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.