buitenland

De Maizière sprak voor zijn beurt: status Syriërs verandert niet

Door Tom Reijner - 07 november 2015

‘Het beleid blijft gewoon hetzelfde,’ meldt het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Eerder zorgde minister Thomas de Maizière nog voor opschudding in de coalitie: de opvang is begrensd wat betreft tijd, en gezinshereniging wordt mogelijk verboden, zei hij.

De verslechtering van de asielstatus voor Syriërs zou per direct ingaan, maar dat spreekt het ministerie tegen.  ‘Alle veranderingen worden in de coalitie besproken,’ zegt een woordvoerder tegen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Regels

In een interview met Deutschlandradio meldde De Maizière dat de Duitse overheid in de toekomst gezinshereniging voor Syrische vluchtelingen wil gaan verbieden. Volgens de minister moet Duitsland de migranten alleen bescherming bieden en geen extra’s zoals de mogelijkheid tot het over laten komen van familie.

Ook zouden migranten in het vervolg korte verblijfsvergunningen van maximaal één jaar moeten krijgen. ‘Dat doen ze in andere landen ook al,’ aldus De Maizière. Zulke regels zouden een grote koerswijziging betekenen in Duitsland.

Op scherp

Maar het is kennelijk nog geen onderwerp van gesprek geweest tussen regeringspartijen CDU/CSU en SPD. De uitspraken van De Maizière (CDU) zetten de toch al gespannen verhoudingen in de Duitse coalitie verder op scherp.

Ralf Stegner van de socialistische SPD heeft kritiek geuit op De Maizière vanwege zijn uitspraak. ‘Het idee dat je de verscherping, die ten koste gaat van de Syrische vluchtelingenfamilies, even kunt afspreken met de SPD is avontuurlijk. Deze chaos, of het nu vandaag door de CSU of gisteren door de CDU is veroorzaakt, is alleen gunstig voor de rechtse partijen.’

Mensensmokkel

Duitsland lijkt intussen wel succes te boeken in de strijd tegen mensensmokkelaars en hun criminele netwerken. Sinds het begin van de migratiecrisis pakten de autoriteiten steeds meer mensensmokkelaars op.

Alleen al in de deelstaat Beieren zaten dit jaar bijna duizend mensen in voorarrest op verdenking van mensensmokkel, zei minister-president Horst Seehofer (CSU).

Seehofer, die zich de afgelopen tijd liet zien als een groot criticus van Angela Merkels opendeurbeleid, sprak van een nieuw record; twee jaar geleden zaten als gevolg van deze aanklacht slechts dertien verdachten achter de tralies.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.