buitenland

Dijsselbloem: mini-Schengenzone om welvaartsstaat te redden

Door Emile Kossen - 27 november 2015

Nederland ziet het als een serieuze optie om met vijf Europese landen de grenzen te sluiten en een ‘mini-Schengenzone’ op te richten. Zo moet de huidige migratiestroom worden gecontroleerd en de welvaartsstaat overeind worden gehouden.

Dat zegt minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in een interview met verschillende internationale media, waaronder de Belgische krant De Tijd. Volgens Dijsselbloem legt dat de aanhoudende stroom migranten een te grote druk op een klein aantal Europese landen.

De Europese welvaartsstaten komen daardoor in gevaar, aldus de minister. ‘Er komen nu heel veel mensen om uitkeringen vragen; als dit zo doorgaat blazen we het systeem op.’

Einde van de Schengenzone

Dijsselbloem zegt dat de Europese buitengrenzen snel moeten worden bewaakt, anders denkt hij niet dat de Schengenzone zal blijven bestaan. ‘Sommige landen zeggen nu: “Het is niet ons probleem. Het is het uwe. Veel geluk ermee.” Dat zet onze solidariteit onder zware druk.’

Dijsselbloem refereert daarmee naar een aantal landen in Oost-Europa, die niet willen meewerken aan het EU-plan om asielzoekers te herverdelen. Bovendien sturen ze binnenkomende migranten in veel gevallen door naar andere EU-landen.

Mini-Schengen

Als de EU-landen er niet in slagen de buitengrenzen te bewaken ziet Nederland een mini-Schengenzone als een serieuze optie. Dijsselbloem denkt aan een alliantie van Zweden, Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. Het zijn landen die grote moeite hebben met ‘de kosten van de asielopvang’ en er baat bij hebben gezamenlijk de grenzen te sluiten.

Afgelopen week gaven leden van het kabinet al toe dat het idee van een mini-Schengenzone door de Nederlandse regering serieus wordt besproken. Duitsland zou echter niet positief tegenover het idee staan, onder meer omdat Frankrijk niet bij het groepje landen wordt betrokken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.