buitenland

Dreiging in Brussel blijft; Abdeslam en handlanger onvindbaar

Door Thomas Borst - 26 november 2015

De dreigende situatie in Brussel is nog niet voorbij, ondanks dat het openbare leven langzaam weer op gang komt. De Belgische hoofdstad ligt nog altijd onder een vergrootglas vanwege terreurdreiging.

Woensdag openden de scholen hun deuren en ook het metronetwerk is weer beschikbaar. Het hoogste dreigingsniveau zal de komende dagen waarschijnlijk van kracht blijven in Brussel. De Belgische krant Het Laatste Nieuws schrijft dat de dreiging nog niet weg is uit de hoofdstad.

De bronnen vertellen aan het dagblad dat er zondag een terroristische aanslag is verijdeld. Op basis van telefoongesprekken tussen jihadisten in Frankrijk, België en Syrië werd geconcludeerd dat een terreuraanslag in de Belgische hoofdstad was gepland. Dankzij de huiszoekingen zouden levens zijn gered.

Abdeslam

Bij de huiszoekingen werd Europa’s meest gezochte terrorist, Salah Abdeslam, niet aangetroffen. Abdeslam is na de aanslagen in Parijs op de vlucht geslagen en inlichtingendiensten hebben hem nog niet weten te vinden.

Dinsdag verspreidde de Belgische politie een nieuw opsporingsbericht in het onderzoek naar de voortvluchtige terrorist. De autoriteiten zijn ook op zoek naar Mohamed Abrini.

Hij zou twee dagen na de aanslagen in Parijs zijn gezien in een tankstation in het Franse Ressons, samen met Abdeslam. Abrini reed in een Renault Clio, meldt VTM.

Abdeslam en Abrini zijn niet de enige verdachten die op het netvlies van de inlichtingendiensten staan. Zaterdag zei de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon dat er van meer verdachten wordt uitgegaan. Ook bij een arrestatie van Abdeslam, verdwijnt de dreiging niet uit Brussel.

Molenbeek

Abdeslam was net als de gedode terrorist Abdelhamid Abaaoud opgegroeid in de Brusselse wijk Molenbeek. Vrijdag schrijft De Standaard dat die wijk onvoldoende is gecontroleerd door de politie. Agenten zouden geen contact hebben met de inwoners en zelfs ‘angst hebben voor de omgeving’.

Dat blijkt uit een onderzoek van Comité P, dat de politiediensten controleert. Een van de conclusies is dat de agenten alleen te zien zijn in de wijk als ze worden opgeroepen; van preventieve controle is nauwelijks sprake. De agenten wordt verzocht vaker aanwezig te zijn in Molenbeek.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.