buitenland

‘Duitse moslimextremisten zetten migranten aan tot geweld’

Door Emile Kossen - 30 november 2015

In Europa heerst de angst dat jihadisten zich voordoen als vluchteling om de EU binnen te komen, maar in Duitsland maken autoriteiten zich ook zorgen over lokale moslimextremisten die zich ontfermen over de enorme aantallen nieuwe migranten.

Er zijn meer dan honderd gevallen bekend zijn waarbij extremistische moslims het afgelopen jaar hebben geprobeerd migranten te ronselen, zeggen Duitse overheidsbronnen tegen de Amerikaanse krant The Wall Street Journal.

Ze bieden asielzoekers eerst onderdak, eten en vervoer aan, voordat ze een radicale vorm van islam proberen te verspreiden. ‘Dat is natuurlijk hun doel,’ zegt Torsten Voss, hoofd van de Duitse inlichtingendienst in Hamburg.

Moskeebezoek

Een groot deel van de meer dan een miljoen asielzoekers die Duitsland dit jaar zijn binnengekomen is moslim, waardoor de vrees bestaat dat ze een gemakkelijke prooi zijn voor moslimextremisten. Autoriteiten in de Duitse deelstaten Saarland en Berlijn zeggen dat de afgelopen maanden steeds meer asielzoekers moskeeën bezoeken die bekend staan als extremistisch.

In onder meer Berlijn werd in november daarom een folder uitgedeeld aan vrijwilligers die asielzoekers helpen, waarin een aantal extremistische moskeeën bij naam wordt genoemd. ‘Islamisten willen misbruik maken van de situatie waarin vluchtelingen zich bevinden, in het ergste geval om ze tot geweld aan te zetten,’ waarschuwt de folder.

Arrestaties

Na de aanslagen in Parijs wil de Duitse regering meer doen om te voorkomen dat jonge Duitse moslims radicaliseren, schrijft de regionale krant Taz. Het helpen van asielzoekers is geen reden voor de Duitse politie om moslims met extremistische denkbeelden te arresteren, maar als ze opruiende uitspraken doen kan wel worden ingegrepen.

Zo werd de 35-jarige Kais Ben Othmane gearresteerd in Keulen na het verspreiden van extremistische denkbeelden. Volgens het Duitse magazine Focuszei Othmane onder meer dat een invasie van Islamitische Staat niet ver weg is. ‘Als de wapens worden getrokken is de vraag: of je neemt de islam aan, of je zal worden gedood.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.