buitenland

Eerste 100 herverdeelde migranten welkom in Nederland

Door Servaas van der Laan - 30 november 2015

Asielzoekers die via het zogenoemde herverdelingsplan van de Europese Unie (EU) uit Italië en Griekenland worden overgeplaatst, zijn sinds vandaag ook in Nederland welkom. Het kabinet heeft de eerste honderd plaatsen vrijgemaakt.

Dat blijkt uit een update van het plan op de website van de Europese Commissie.

100 plaatsen

Waar tot voor kort nog een kruisje stond bij het aantal beschikbaar gemaakte plaatsen, staat nu het getal honderd. Dat betekent dat Nederland, ondanks de drukte in de asielzoekerscentra, toch plaatsen beschikbaar heeft kunnen maken voor het omstreden herverdelingsplan van de EU.

Landen als Oostenrijk, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Polen, Hongarije en Slowakije hebben vooralsnog geen plaatsen beschikbaar gesteld.

Het gaat om 50 asielzoekers uit Italië en 50 uit Griekenland, laat een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie weten. De 50 personen uit Italië komen als eerste, omdat dit land al verder is met de hotspots.

Als Griekenland de hotspots in orde heeft, zullen ook uit dit land 50 migranten naar Nederland reizen. Nederland moest voor half december laten weten hoeveel plaatsen het voor de eerste lichting vrij kon maken, en heeft dat dus gedaan. ‘Het is ook om te kijken hoe het gaat. Als het eenmaal loopt, zullen er meer komen,’ laat de woordvoerder weten. Het is de bedoeling dat in de komende twee jaar ruim 9.000 asielzoekers naar Nederland zullen komen via het herverdelingssysteem. Nederland loopt daarmee voorlopig op schema.

Braaf Nederland

Ook aan de andere voorwaarden voor het plan heeft Nederland intussen voldaan. Zo zijn er nationale ‘contactpunten’ aangewezen, en zijn er liaison-ambtenaren aangesteld die in Italië en Griekenland zullen helpen bij het uitvoeren van het plan. Ook heeft Nederland 23 grenswachten beschikbaar gesteld.

Er is veel kritiek op het herverdelingsplan, omdat het nauwelijks lijkt te werken. De bedoeling is dat op ‘korte termijn’ 160.000 migranten worden herverdeeld over de lidstaten. Tot nu toe kregen nog maar 120 gelukkigen een gratis ticket vanuit Griekenland of Italië naar een ander Europees land.

Traag

De registratie in landen als Griekenland verloopt traag, migranten melden zich niet aan en veel landen hebben nog geen plaatsen beschikbaar gesteld.

Eigenlijk was het de bedoeling om aan het einde van dit jaar met een permanent systeem te beginnen, maar nu het tijdelijke plan zo veel opstartproblemen heeft, is een permanent systeem nog lang niet aan de orde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.