buitenland

Erdogan betreurt neerhalen SU-24: ‘Had niet mogen gebeuren’

Door Tom Reijner - 28 november 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan betreurt het neerhalen van de Russische jet SU-24 vorige week dinsdag. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken roept Turken onderwijl op om niet-noodzakelijke reizen naar Rusland op te schorten.

Ankara heeft daartoe besloten, omdat Turken die afreizen naar Rusland ‘problemen’ ondervinden, meldt persbureau Reuters. Mensen kunnen hun reisplannen beter even uitstellen totdat duidelijk is wat er precies aan de hand is, is te lezen in de verklaring van het ministerie.

Schoorvoetend

De Turkse president heeft intussen schoorvoetend toegegeven dat het neerhalen van de SU-24 boven het Turks-Syrische grensgebied vorige week dinsdag nooit had mogen gebeuren. ‘Ik hoop dat zoiets zich nooit meer voordoet,’ zei hij in een toespraak tot zijn aanhangers, zaterdag.

Maar even voor zijn ‘spijtbetuiging’ verdedigde hij de Turkse actie nog, en gaf hij de Russen ervan langs vanwege de militaire acties in Syrië. Daarbij vallen ook bommen op rebellen, die de onverbloemde steun hebben van Turkije. De Turkmeense milities bijvoorbeeld, die strijd leveren tegen Bashar al-Assad – vijand van Erdogan, vriend van Poetin.

Onder vier ogen

Beide partijen moeten de kwestie ‘positiever benaderen’, vindt hij. Erdogan hoopt nog altijd dat de Russische president Vladimir Poetin bereid is tot een gesprek onder vier ogen tijdens de klimaattop in Parijs volgende week.

Maar Poetin zei eerder oprechte excuses te willen horen vanuit Ankara. Zolang dat niet gebeurt, is er ook geen contact. De vraag is of de Russische leider genoegen neemt met de ‘spijtbetuiging’ van Erdogan vandaag.

Gisteren zei Erdogan nog dat Rusland ‘niet met vuur moeten spelen‘, maar benadrukte wel dat hij de Turks-Russische relaties geen kwaad wil doen. De Turkse president zou donderdag telefonisch contact hebben gezocht met Poetin, maar die zou niet hebben opgenomen.

Maatregelen

Moskou heeft alvast enkele maatregelen genomen tegen Turkije. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov maakte vrijdag verder bekend dat het Kremlin het visumvrije regime met Turkije vanaf 1 januari 2016 zal opschorten. Lavrov twijfelt over de bereidheid van Turkije om het terrorisme echt te bestrijden.

Daarnaast kondigt het land aan economische sancties te gaan uitvoeren tegen Turkije. Zo heeft het Russische ministerie van landbouw aangegeven de Turkse import strenger te gaan controleren. Een aantal Russische touroperators heeft reizen naar toeristische bestemmingen in Turkije aan banden gelegd. Ook overweegt Moskou om een aantal belangrijke, gezamenlijke projecten stil te leggen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.