buitenland

Erdogan: ‘Rusland moet excuses aanbieden, wij niet’

Door Elif Isitman - 26 november 2015

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan weigert excuses aan te bieden voor het incident met de Russische SU-24 van afgelopen dinsdag. ‘Als er iemand is die zijn excuses moet aanbieden, dan is het degene die ons luchtruim heeft geschonden’.

De Russen dus. Dat zegt Erdogan donderdag in een interview met CNN.

Essentie

‘Onze piloten en krijgsmacht hebben gedaan wat ze moeten doen, ze hebben simpelweg hun werk gedaan: het beantwoorden van een schending van de rules of engagement (geweldsinstructies). Ik denk dat dit de essentie van dit verhaal is,’ zei Erdogan. De rules of engagement zijn de regels die voorschrijven wanneer tot militaire actie mag worden overgegaan.

De Turken blijven stug volhouden dat de piloten van de SU-24 gewaarschuwd werden, voordat het toestel werd neergeschoten en kwam met een geluidsopname op de proppen waarop herhaaldelijk de uitspraak change your heading te horen is. De Russen ontkennen het luchtruim te hebben gepenetreerd.

Konstantin Murakthin, een van de twee piloten, overleefde het incident en ontkent dergelijke waarschuwingen te hebben gehad. Zijn collega werd, terwijl hij neerdaalde aan een parachute, doodgeschoten door Turkmeense rebellen. Murakthin houdt vol dat zijn toestel ‘geen seconde’ het Turkse luchtruim is binnengevlogen.

Opzettelijk

Desondanks hebben de Turkse premier Ahmet Davutoglu en president Erdogan aangegeven de situatie met de Russen niet te willen laten escaleren. Eerder deze week liet de Russische president Vladimir Poetin zich woedend uit over het incident: hij sprak over een ‘dolkstoot in de rug door de handlangers van terroristen’.

Het incident heeft volgens hem serieuze gevolgen voor de relatie tussen beide landen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov deed daar woensdag nog een schepje bovenop: hij zei niet te geloven dat het incident een opwelling was, maar een ‘geplande en opzettelijke provocatie’ van de Turken. De Russen beschuldigen Turkije van impliciete steun aan terreurbeweging Islamitische Staat (IS), onder meer door olie te kopen van de terroristen. Volgens Erdogan is deze beschuldiging ‘ongepast’ en ‘emotioneel’.

Rusland heeft naar aanleiding van de neergeschoten SU-24 de eerste economische sancties al in werking gesteld: het Russische ministerie van Landbouw kondigde donderdag bijvoorbeeld aan de import vanuit Turkije strenger te gaan controleren. Daarnaast hebben een aantal Russische touroperators aangegeven reizen naar Turkije te gaan beperken. De Turkse badplaatsen zijn, vooral in de winter, een populaire vakantiebestemming voor Russen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.