buitenland

Erdogan ‘zegt sorry’, maar Russische sancties gaan door

Door Elif Isitman - 29 november 2015

De Russische regering is begonnen met het implementeren van sancties tegen Turkije voor het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig vorige week dinsdag. Maandag komen de Russen met een lijst van Turkse goederen die niet langer het land mogen binnenkomen.

Zaterdag bood de Turkse president Recep Tayyip Erdogan schoorvoetend toegegeven dat het neerhalen van de Russische SU-24 vorige week niet had moeten gebeuren. Hij betreurt het incident en het had niet moeten gebeuren, zei Erdogan zaterdag.

De Russische president Vladimir Poetin benadrukte al een aantal dagen geen contact te willen hebben met Erdogan, totdat hij excuses zou horen. Het is alleen nog maar de vraag of de lauwe toenadering van Erdogan effect zal hebben op de Russische sancties.

Bouwvakkers

Vooralsnog is de lijst van sancties vrij lang, en worden er nieuwe dingen aan toegevoegd. Behalve het invoerverbod, zullen ook sommige Turkse bedrijven hun activiteiten moeten staken en worden chartervluchten tussen de twee landen opgeheven.

Daarnaast zouden Turkse bouwbedrijven mogelijk ook moeten stoppen met hun werk in Rusland,  zei minister Michail Men van Bouw en Huisvesting zondag. Dat kan gevolgen hebben voor zo’n 87.000 Turkse bouwvakkers die in Rusland actief zijn. Daarnaast overweegt de Russische regering om beperkingen op te leggen aan financiële transacties en invoerrechten op te schroeven.

Visa

Sinds deze week wordt er al strenger gecontroleerd op verkeer tussen de twee landen. Turkse vrachtwagens en schepen worden  bij de grenzen en in de havens meer gecontroleerd. Ook wordt vanaf volgend jaar de visumplicht voor Turkse burgers ingevoerd, bepaalde Poetin vrijdagmiddag.

Het project Turkish Stream, een pijpleiding van Rusland naar Turkije voor de doorvoer van gas naar Europa, gaat mogelijk ook de prullenbak in. Ook de bouw van een nucleaire reactor in Turkije gaat mogelijk niet door.

Erdogan benadrukte zaterdag nog eens dat de Turks-Russische relatie belangrijk voor hem is. Hij zegt Poetin te willen ontmoeten tijdens de klimaattop in Parijs volgende week, maar het is nog altijd niet duidelijk of Poetin daar op in zal gaan. Poetin heeft nog niet gereageerd op de ‘excuses’ van de Turkse president.

Het lichaam van de Russische piloot die is omgekomen nadat het Turkse leger zijn vliegtuig had neergeschoten, is intussen overgebracht naar Turkije. Het vliegtuig kwam neer in Syrië. Het lichaam is in de nacht van zaterdag op zondag van Syrië naar Turkije gebracht. Orthodoxe priesters hebben daar volgens de Russische traditie de uitvaart geregeld. Het lichaam wordt later overgebracht naar Rusland. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei dat het belangrijk is dat de lijnen met Rusland openblijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.