buitenland

FBI onthult details: ‘Aanslagen Parijs zorgvuldig gepland’

Door Tom Reijner - 24 november 2015

De gecoördineerde aanslagen in Parijs, waarbij 130 doden zijn gevallen, zijn tot in de puntjes voorbereid. De terroristen hebben hun acties uitgevoerd volgens militaire methoden.

Ook hebben de terroristen de plekken waar de aanslagen werden gepleegd – zoals het Stade de France en muziektheater Bataclan – al eens eerder bezocht, is te lezen in een intern document van de FBI, het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid en het Nationaal Centrum voor Contraterrorisme, meldt CNN dinsdag.

Verdacht gedrag

In het document worden lokale politiediensten geadviseerd te trainen op dit soort scenario’s en oplettend te zijn voor mensen die zich op locaties verdacht gedragen, door bijvoorbeeld zogenoemde ‘soft targets’ aandachtig te bestuderen. Dat ze militair zijn getraind, blijkt wel uit het feit dat ze met machinegeweren wisten om te gaan, en bomgordels gebruikten, aldus het rapport.

Niet ver van Bataclan, waar de grootste slachting op de bewuste vrijdagavond plaatshad, is in een prullenbak een mobieltje gevonden met daarop een plattegrond van het pand. Mogelijk heeft een van de terroristen de telefoon gebruikt. Op het apparaat stonden onder meer versleutelde gegevens. Op die manier zou de terreur op 13 november heimelijk zijn gecoördineerd.

Reisalarm

De Amerikaanse nieuwszender meldt op basis van het rapport ook dat de aanvallers drie auto’s huurden in België, en vervolgens vertrokken naar een eveneens gehuurd safe house in Frankrijk, in afwachting van hun gruwelijke taak.

In het document meldden de diensten ook dat het waarschijnlijker is dat er aanslagen worden gepleegd in Europa dan in de Verenigde Staten zelf. Dat zou een geografische reden hebben – Europa is immers makkelijker te bereiken via het Midden-Oosten – maar ook de ‘maatschappelijke factor’ speelt een rol.

De Amerikaanse regering heeft op basis van de laatste ontwikkelingen – met inbegrip van de voortdurende dreiging in Brussel – een wereldwijd reisalarm afgekondigd voor landgenoten. Er is vrees dat terreurgroepen – als Islamitische Staat en Boko Haram – en zogeheten lone wolves aanvallen blijven plannen. Hierbij gaat het onder meer om aanslagen op ‘soft targets’ – evenementen, treinstations, winkelstraten – maar ook om officiëlere plekken als ambassades.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.