buitenland

Frankrijk: Europa kan niet nog meer vluchtelingen opnemen

Door Servaas van der Laan - 25 november 2015

Als het aan Frankrijk ligt, is nu de definitieve grens bereikt: Europa kan niet nog meer vluchtelingen opnemen. De oplossing ligt in het Midden-Oosten, niet hier.

Dat heeft de Franse premier Manuel Valls gezegd tijdens een bijeenkomst met journalisten in Parijs, schrijft de Süddeutsche Zeitung.

Niet meer vluchtelingen

‘We kunnen niet nog meer vluchtelingen in Europa opnemen, dat is gewoon niet mogelijk,’ zei de socialistische politicus. ‘Denk je dat België en Frankrijk nu nog meer vluchtelingen opnemen? Nee, nee en nog eens nee. Voor mij is het heel duidelijk. De oplossing ligt daar, niet hier.

Volgens Valls zal het bewaken van de Europese grenzen beslissend zijn voor de toekomst van de Europese Unie (EU). ‘Als we dat niet doen, dan zullen de mensen zeggen: “Weg met Europa!”.

Vermomd als vluchteling

De Franse premier wees erop dat uit de onderzoeken blijkt dat minstens twee van de terroristen vermomd als vluchteling Europa zijn binnengekomen.

‘In plaats van het ongecontroleerd toelaten van duizenden migranten moet Europa een oplossing vinden met Syrië en de buurlanden.’ Ook moet Europa eindelijk eens regels vastleggen voor de uitwisseling van passagiersgegevens en een betere controle uitvoeren op de wapenhandel. Deze initiatieven werden vooralsnog de kop ingedrukt, onder meer door weerstand uit Berlijn.

Duitsland

Valls probeerde mild te zijn richting Duitsland door te zeggen dat Frankrijk de beslissing van de Duitse bondskanselier Angela Merkel om de Europese regels op te schorten, respecteert. Toch kon hij de irritatie over die beslissing niet verbergen.

‘Duitsland heeft zijn eigen keuzes gemaakt, maar het was niet Frankrijk dat heeft gezegd: “Kom maar!”. Valls zei tot slot goede hoop te hebben dat ook Duitsland uiteindelijk zijn internationale verantwoordelijkheid zal nemen. ‘Duitsers zijn pragmatische mensen. Op een dag zullen ook zij overstappen van theorie naar praktijk.’

Harde toon

Het is voor het eerst dat Frankrijk zo’n harde toon aanslaat in het vluchtelingendebat. Voorheen liep het land vooral achter Duitsland aan.

Marine Le Pen, leider van Front National, noemde de president François Hollande eerder ‘de aanhangwagen van Duitsland’.

Maar daar is, sinds de recente aanslagen in Parijs, verandering in gekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.