buitenland

Frans eerbetoon aan slachtoffers Parijs, maar eenheid ontbreekt

Door Liz Zoetekouw - 27 november 2015

Op de binnenplaats van Hôtel National des Invalides herdenken meer dan 2.000 mensen de slachtoffers van de aanslagen in Parijs. Sommigen boycotten de bijeenkomst, omdat zij vinden dat de regering na Charlie Hebdo meer had moeten doen tegen terreur.

Met een plechtige bijeenkomst worden 130 doden en ongeveer 350 gewonden herdacht bij het monument Les Invalides in Parijs. Meer dan 2.000 personen kwamen naar de binnenplaats, maar anderen weigerden naar de ceremonie te komen.

Boycot

Zij komen niet, uit woede voor de regering die ‘meer had moeten doen om aanslagen te voorkomen’. Journalist Jean-Marie de Peretti, vader van een van de slachtoffers, zei donderdag: ‘Ik ga niet naar het nationale eerbetoon om een simpele reden: sinds januari is niets concreets ondernomen.’ Hij bedoelt daarmee de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

Om dezelfde reden riep de zus van een van de slachtoffers via Facebook op tot een boycot. Dat bericht is inmiddels meer dan 20.000 keer gedeeld en verschillende politici hebben gereageerd. Zo zei europarlementariër en voormalig minister Nadine Morano op Facebook: ‘Hoeveel doden waren vermeden als de overheid eerder had gehandeld?’

Ceremonie

Vertegenwoordigers van de nationale politie maakten een eerbetoon door alle namen van de 130 slachtoffers te noemen. Hun foto’s werden afgebeeld op een groot scherm.

Vervolgens nam de Franse president François Hollande het woord. Hij zei dat de aanslag gericht was tegen de Franse vrijheid en beloofde ‘alles te doen om de fanatiekelingen te vernietigen’. Voor de ceremonie had hij alle Fransen opgeroepen om de nationale vlag uit te hangen, waardoor het blauw-wit-rood door heel Parijs te zien was.

Hollande

De Franse president is zojuist teruggekomen uit Rusland, waar hij met de Russische president afsprak om uitsluitend de terreurgroep Islamitische Staat te bombarderen. Eerder sprak hij met Amerikaanse, Duitse en Engelse autoriteiten over betere samenwerking tegen IS, de terreurgroep die verantwoordelijk is voor de aanslagen in Parijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.