buitenland

‘Franse inlichtingendiensten denken dat Abdeslam in Syrië is’

Door Thomas Borst - 30 november 2015

De Franse inlichtingendiensten vermoeden dat Salah Abdeslam, de meest gezochte terrorist van Europa, is gevlucht naar Syrië. Abdeslam is al meer dan twee weken op de vlucht na de aanslagen in Parijs.

Franse en Belgische autoriteiten hebben tientallen huiszoekingen uitgevoerd, zonder Abdeslam te vinden. Een bron dichtbij het onderzoek en een bron van terrorismebestrijding zeggen maandag tegen CNN dat Abdeslam mogelijk naar Syrië is gevlucht.

De 26-jarige terrorist kon na het bloedbad in de Franse hoofdstad de grens tussen Frankrijk en België oversteken, ondanks de grenscontroles. De twee handlangers die hem toen ophaalden, Mohamed Amri en Hamza Attou, worden nog altijd verhoord door de Belgische politie.

Overdonderd

Toen Abdeslam terug in België was, zou hij opnieuw een lift hebben gekregen door jeugdvriend Ali Oulkadi. De inmiddels opgepakte Oulkadi zou Abdeslam volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws van Brussel naar Schaarbeek hebben gebracht.

In eerste instantie kon Oulkadi zijn jeugdvriend niet herkennen omdat hij een pet droeg. Onderweg begon Abdeslam over het bloedbad in Parijs – op zijn telefoon hield hij het dodental en ontwikkelingen bij. Oulkadi raakte overdonderd van dat nieuws.

Koffie

Hij zou zo overstuur zijn geweest dat hij de naam van het café vergat waar hij en Abdeslam onderweg een kopje koffie dronken. Toen de twee uit elkaar gingen, zou Abdeslam weg zijn gewandeld, Oulkadi zegt niet te weten waarheen.

Belgische autoriteiten voerden zondagavond huiszoekingen uit in de Brusselse wijk Molenbeek, na een tip over de mogelijke aanwezigheid van Abdeslam. Hij werd niet aangetroffen door de agenten – later bleek dat de tip afkomstig was van een man die een grap wilde uithalen met de politie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.