buitenland

Hoe zit het met ‘zwaarbewapende terroristen’ in België?

Door Servaas van der Laan - 25 november 2015

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders wilde het imago van België opvijzelen in interviews met buitenlandse media, maar hij bereikte het tegenovergestelde.

‘De Belgische minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor aanslag met zware wapens en bomgordels,’ meldt de Amerikaanse zender ABC na een interview met Reynders.

Volgens de zender lopen er op dit moment zwaar bewapende terroristen rond die ieder moment een aanslag kunnen plegen. De terroristen zouden het gemunt hebben op winkels en winkelcentra, in tegenstelling tot metro’s en scholen die tot dinsdag gesloten waren.

Onduidelijk

Het lijken ferme woorden van de Belgische minister, maar volgens Reynders heeft ABC zijn woorden ‘uit hun verband gerukt’. Onduidelijk is nu wat er precies waar is en wat niet. Lopen er nu wel of niet gewapende terroristen rond en hoeveel zijn dat er dan?

De Belgische premier Charles Michel probeert duidelijkheid te scheppen in Het Nieuwsblad: ‘Didier Reynders zei dat de ­terroristische cel zowel uit vijf, zeven of tien personen kon ­bestaan, dat weten we niet. ABC maakte er meteen tien van,’ zegt de premier.

Uit de context

Volgens het Belgische kabinet heeft ABC nog meer woorden van de minister verkeerd weergegeven. Zo zou Reijnders hebben gezegd dat Franse veiligheidsdiensten niet genoeg doen om de terroristen te stoppen. ‘De toestand in België is niet perfect en ook hier zijn – net als in Frankrijk – fouten gemaakt. Maar dat ­bericht is volledig uit de context gerukt,” zegt premier Michel nu.

Ook Reynders zelf reageerde kort op Radio 1: ‘Er is een probleem van radicalisering van enkele mensen, niet alleen bij ons, maar ook in Parijs. Maar ik heb ook gezegd wat we wel hebben gedaan en hoe we steeds meer samenwerken, onder andere rond de uitwisseling van gegevens met andere landen.’

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken wist met zijn ‘charme-offensief’ vooral verwarring te zaaien over de terreurdreiging in België. Aan dat imago zal nog even moeten worden gepoetst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.